Home / Doesburg / Wijkraad Beinum wil telefooncirkels in Doesburg

Wijkraad Beinum wil telefooncirkels in Doesburg

DOESBURG – Het idee ontstond tijdens een wijkvergadering van Wijkraad Beinum: een telefooncirkel. Een aantal mensen die elkaar op een vaste tijd dagelijks, of in ieder geval een aantal keren per week, opbelt. De leider van de cirkel belt nummer-1, die belt weer nummer-2, enzovoorts tot aan de laatste, die de leider weer belt. Een kleine handreiking naar elkaar, maar voor mensen die weinig meer buiten komen kan het een belangrijke steun zijn.

Gerdy Oosten-Bloemendal, lid van de Wijkraad: “Ik vond het meteen een sympathiek idee. Maar voordat je iets gaat optuigen wil je toch weten of er wel behoefte aan is.” Dus werden gesprekken gevoerd met het ouderenwerk, huisartsen, de Zonnebloem, kerken en mantelzorg. Niemand had de behoefte aan iets dergelijks precies in beeld, maar veel deskundigen vonden het zondermeer een welkom initiatief: Je mensen iets concreets te bieden waar het gaat om een dagelijks contact. In de buurgemeente Rheden draaien de telefooncirkels al jaren en jaren en tot tevredenheid. Dat gegeven schonk voldoende vertrouwen.

Het Rode Kruis Doesburg bleek bereid de noodzakelijke organisatorische steun en coördinatie te leveren. En expertise. Carel Rensing, voorzitter van de afdeling Doesburg: “De vraag is altijd of je eerst de vrijwilligers, dus de leiders van de cirkel, verzamelt, of eerst de deelnemers. Wij kiezen ervoor om eerst de vrijwilligers te benaderen, dan heb je straks ook direct iets te bieden.”
De vrijwilligers zijn belangrijk in een telefooncirkel: Zij zorgen er voor dat de cirkel gaat draaien en blijft draaien. Maar dan ben je er nog niet. Wat doe je als iemand niet opneemt? Als iemand behoefte heeft aan een langer gesprek? Houd je bijvoorbeeld ook ontmoetingsdagen? Hoeveel tijd vraagt het van vrijwilligers? Allerlei zaken kunnen nog ingevuld worden, nu tijdens de opstart.
Op woensdag 19 oktober vindt op De Linie 4 om 19.30 uur een eerste bijeenkomst plaats, met een presentatie van het Rode Kruis over telefooncirkels. Iedereen met belangstelling over het onderwerp is welkom. En mensen die echt iets willen gaan doen, kunnen zich op die avond opgeven voor een cursus voor ‘Vrijwilliger in een telefooncirkel’ of aanmelden bij het Rode Kruis via c.rensing@wxs.nl of 0313-47 31 47. Deelname is overigens kosteloos.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.