Bibliotheek Rheden gaat dicht vanwege bezuinigingen

RHEDEN – De bibliotheek in Rheden gaat dicht. Het huurcontract voor de ruimte in Rhederhof wordt opgezegd, eind december 2012 gaat de deur op slot. Directeur Lianne Busser van de Bibliotheek Veluwezoom ziet geen andere mogelijkheid de in 2009 opgelegde bezuiniging te realiseren. Ze hoopt wel dat de haar organisatie in de nieuwe bezuinigingsronde wordt gespaard.

In 2009 kreeg de Bibliotheek Veluwezoom een bezuiniging opgelegd van 175.000 euro. Deze moet in 2013 worden geëfectueerd en bedraagt ruim 20 procent van de totale subsidie. “We hebben alle mogelijke scenario’s afgewogen en we moeten concluderen dat een dergelijke bezuiniging alleen te realiseren is door rigoureuze keuzes te maken in het aantal bibliotheken.”
De bieb in Rheden is de kleinste en bedient ook het kleinste aantal mensen. Waar Velp en Dieren in 2010 jaarlijks 135.000 en 130.000 bezoekers trokken, bleef Rheden op 35.000 steken. Wel werden daar in verhouding meer boeken uitgeleend.
Naast de sluiting van de in Rhederhof ondergebrachte bibliotheek, wordt aanvullend ook bezuinigd op personeel en op de collectie. “We zullen de personele bezetting in de twee andere bibliotheken minimaliseren en we zullen minder nieuwe boeken en andere media aan kunnen schaffen”, aldus Busser.

Omdat bovenstaande maatregelen het gevolg zijn van al in 2009 opgelegde bezuinigingen, vreest Busser de nabije toekomst. In het voorjaar werden immers nieuwe bezuinigingsvoorstellen gedaan met een hoogte van liefst 210.000 euro, te realiseren in 2015. Dat zou een halvering van de totale subsidie betekenen en onherroepelijk sluiting van nog een vestiging. Hoop put ze uit een motie van de gemeenteraad, waarbij wordt verzocht de bibliotheek te ontzien. Ook is er een ‘meevaller’ in het gegeven dat Rheden niet de in het voorjaar genoemde 5 miljoen moet bezuinigen, maar de helft van dat bedrag.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.