Eigenaar Rhederhof vangt bot bij Raad van Staten

RHEDEN – Vorig jaar won Rhederhof bij het SBS6 tv-programma Het Mooiste Pand van Nederland een prijs van een miljoen euro, bestemd voor het opknappen van het landhuis in Rheden. Eigenaar Carsten Hesz had evenwel niet alle benodigde vergunningen, maar begon toch te verbouwen.

De gemeente Rheden legde vervolgens april vorig jaar de verbouwing stil. Hesz is van mening dat de bouw ten onrechte was stilgelegd en eiste schadevergoeding van de gemeente. De Raad van State besliste woensdag 5 oktober dat die claim van Hesz niet terecht is.

De gemeente legde niet alleen de bouw stil, maar trad ook op tegen het kappen van bomen op het terrein. De Raad van State oordeelt dat de gemeente Rheden ook daarin gelijk had, omdat ook die vergunning nog niet was afgegeven. Carsten Hesz haalde volgens de uitspraak van de Raad van State zachtboard plafonds weg en verving muurbalken zonder over de benodigde vergunningen te beschikken, zodat de dwangsom van 50.000 euro terecht is opgelegd. Overigens werden geen werkzaamheden meer verricht na de bouwstop, zodat de dwangsommen niet hoefden te worden geïnd. De schade die uit de bouwstop voortvloeide hoeft de gemeente volgens de Raad van State niet te vergoeden, evenals de proceskosten.

Hesz beweert dat na de uitzending in april 2010 ‘nooit meer een spijker in de muur is geslagen’. De gemeente Rheden komt volgens hem niet over de brug met een monumentenvergunning. Dat ontkent de gemeente, die zegt dat alle vergunningen zijn verleend. "Hij kon in januari al aan de slag. Alleen mag hij de door hem gewenste serre aan de westelijke gevel niet bouwen. Daarvoor moet het bestemmingsplan aangepast. We zijn hierover in gesprek”, aldus de gemeente in een schriftelijke reactie.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.