Groep X draagt bij aan instandhouding van Dorpskerk

RHEDEN – Ruim vijfhonderd concerten, pakweg 25 tentoonstellingen en ontelbare openstellingen van en rondleidingen in de Dorpskerk in Rheden organiseerden ze: Groep X timmert al dertig jaar met veel succes aan de weg. Op vrijdag en zaterdag wordt het jubileum gevierd met een bloemententoonstelling, muziek, verhalen in Achterhoeks dialect, houtsnijwerk en schilderingen.

Groep X streeft ernaar de twaalfde-eeuwse Dorpskerk naast de erediensten ook te gebruiken voor culturele evenementen passend in het gebouw. Een nevendoel is bij te dragen aan de instandhouding van het monument. De opbrengst van concerten en andere activiteiten uit entreegelden of collecte wordt gedeeld met de uitvoerenden (meestal elk de helft). Het deel dat Groep X ontvangt, wordt (na aftrek van de kosten) besteed aan onderhoud van het gebouw (dus bijvoorbeeld niet aan het salaris van de predikant). De culturele werkgroep zonder naam heeft op deze wijze al heel wat stenen bijgedragen bij aan de instandhouding van het markante en monumentale kerkje onderaan de voet van de Posbank. Zo betaalde de Groep in de afgelopen dertig jaar mee aan het bestraten van het terrein rondom de het gebouw, aan de restauratie van de twee majestueuze Meere-orgels en aan herstel van de kroonluchters. Nu wordt er gespaard voor renovatie van het eveneens monumentale hekwerk. De leden van Groep X halen tevens veel voldoening uit tevreden bezoekers die genoten hebben van een sfeervol concert of een prettig bezoek aan een tentoonstelling.

Groep X streeft naar een hoogwaardig cultureel niveau. De uitvoerenden en exposanten worden gezocht en gevonden bij de betere amateurs en het semi-professionele segment. Groep X bestaat uit ongeveer tien heren en dames (door de jaren heen schommelde het aantal leden tussen de zeven en tien) die de grote lijnen uitzetten. Daarnaast kunnen zij bij de uitvoering van hun taken putten uit een grote schare vrijwilligers (veertig tot vijftig!) voor hand- en spandiensten. Al vanaf de oprichting hanteert men een vrij vast stramien in de programmering: in september een serie van vier orgelconcerten, van oktober tot en met maart een zondagmiddagconcert (in december twee) afwisselend instrumentaal en vocaal, en een zomertentoonstelling plus zaterdagse openstelling vanaf het schaapscheerdersfeest (derde zaterdag in juni) tot aan de Open Monumentendag in september. Tijdens het schaapscheerderfeest zorgt Groep X bovendien vijf kleine muzikale uitvoeringen in de kerk. Het is inmiddels traditie dat het Rhedens Fanfare Corps samen met het Thomassen Mannenkoor in december een uitvoering geeft.

Naast dit al behoorlijk omvangrijke jaarprogramma organiseert men ongeveer eenmaal per twee jaar een bijzonder concert, afhankelijk van ‘wat zich aanbiedt’. Voorzitter Gerrit Oosterink vertelt met gepaste trots: “Groep X heeft door de jaren heen goede relaties opgebouwd met een grote groep musici en ensembles in binnen- en buitenland. Wie hier eenmaal geweest is, is verrukt van de prachtige akoestiek en dan willen ze zonder uitzondering allemaal graag terugkomen in ‘dat sfeervolle kerkje in dat kleine dorpje’. Als men weer ‘in de buurt’ is, bellen ze ons op of ze weer mógen komen optreden. Ondanks het feit dat grotere gezelschappen van hun deel in de opbrengst soms niet eens het reisgeld kunnen bekostigen – dat geeft wel aan hoezeer de Dorpskerk gewaardeerd wordt in de muzikale wereld.”

De belangstelling voor de georganiseerde activiteiten mag natuurlijk altijd meer zijn, maar Groep X mag zich verheugen in een flink aantal vaste bezoekers uit de regio. Een deel van het succes is zeker te danken aan de gastvrije uitstraling. Oosterink licht toe: “Bij de zondagmiddagconcerten vragen we geen entree, na afloop is er wel een collecte; op zondag mag er geen belemmering zijn om de kerk binnen te gaan. Dat is vrij uniek in Nederland. Bij binnenkomst bieden we de gasten thee of koffie aan. Men heeft misschien gewandeld en wil even bijpraten, daar is tijd voor. Dat gemoedelijke huiskamer-gevoel ervaren en waarderen de uitvoerenden ook.”

In 1979 organiseerde een groep enthousiaste leden van de protestantse kerk ‘Het kerkepad’, een televisieprogramma van de NCRV. Er kwamen maar liefst 4.000 bezoekers op af. Zowel het organiseren van het evenement als de warme belangstelling voor de Rhedense kerk bevielen zo goed, dat het clubje bij elkaar bleef en vanaf januari 1981 doorging met het verzorgen van culturele activiteiten passend bij het kerkgebouw. Een belangrijke voorwaarde was al een tiental jaren geleden – tijdens het ‘tijdperk’ van dominee Waardenburg – vervuld: toen werden de starre houten banken in het schip vervangen door losse stoelen. Zo werd men oneindig veel flexibeler in de inrichting en het gebruik van de ruimte. Dat maakt dat ook andere partijen (koren, ensembles, muziekscholen) regelmatig de Dorpskerk willen en kunnen gebruiken voor hun eigen uitvoeringen. Groep X faciliteert dan door middel van hulp bij inrichting, catering, uitlichten, verwarming en dergelijke. Ook andere organisaties kunnen – mits passend bij de kerk – gebruik maken van het gebouw. Zo vierde Natuurmonumenten onlangs een onderdeel van het honderdjarig bestaan in de Dorpskerk. Het gebouw biedt veel mogelijkheden: het is van binnen en van buiten aantrekkelijk.

Groep X is onafhankelijk van subsidies, maar heeft wel donateurs nodig, ereborgers genoemd. Wie de kerk als Ereborger wil ondersteunen kan dat al doen vanaf vijftien euro per jaar. Op deze wijze kan het enige monument in het dorp Rheden behouden blijven voor de dorpelingen, kerkbezoekers, muziekliefhebbers, cultuurminnenden en rustzoekers. “Met ons allen hebben we de plicht om dit monument in stand te houden,” vinden de mensen van Groep X.

Meer info zie www.groepx.nl (onderdeel van de website www.dorpskerkrheden.nl )
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.