Tuindag Rhienderen; schoon, sociaal en succesvol

BRUMMEN – Ruim 35 bewoners waren zaterdagochtend actief aan de slag in Rhienderen met het opknappen van de achterpaden. De wijkraad Rhienderen heeft in augustus gepolst welke buurtbewoners mee wilden doen aan alweer de vierde tuindag. Er gaven zich direct bijna 30 mensen op. Op de tuindag zelf kwamen spontaan nog de nodige buurtbewoners helpen. In vier jaar tijd is het aantal deelnemers telkens toegenomen van 8, naar 12, naar 20 en nu dus 35. Dit alleen maakte dag al zeer succesvol.

De ochtend was een perfecte combinatie van samen werken met voldoende tijd en ruimte om elkaar ook ongedwongen te ontmoeten. De tuindag draagt op deze manier bij aan de leefbaarheid in de buurt. Leefbaarheid hangt samen met de voorzieningen in de buurt en bovenal met de betrokkenheid van de bewoners bij hun buurt en bij elkaar. Dat zit wel snor in Rhienderen. Bij een paar buren die, wegens ziekte of andere privéomstandigheden niet toegekomen waren aan het onderhoud van hun eigen tuin, werd door buurtbewoners het nodige snoei- en opruimwerk verricht. De tuindag is een sterke sociale impuls.

In groepjes van 5 a 6 buurtbewoners werd de gehele buurt onder handen genomen. Het resultaat was direct zichtbaar. De achterpaden liggen er weer strak bij, de straten zijn schoongeblazen en dankzij de gemeente is al het afval weer afgevoerd. Kortom: een schone buurt! Vele buurtbewoners vroegen of er volgend jaar weer een tuindag zou komen. De organisatie was in handen van de wijkraad Rhienderen, Woningstichting Brummen en Stichting Welzijn Brummen, waarbij de Delta en de gemeente voor ondersteuning zorgden. De tuindag is een zeer concrete vorm van burgerparticipatie en de organisatie wil er de komende jaren zeker mee doorgaan.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.