Bouw kegelcentrum Doesborgh

DOESBURG – De bouw van het kegelcentrum Doesborgh in Doesburg ligt op schema. Er is, sinds op 11 april van dit jaar ontwerper Henk Hennink uit Arnhem de eerste paal sloeg, met grote voortvarendheid gewerkt. Nadat aannemer Hoornstra de ruwbouw wind- en waterdicht had, zijn tientallen vrijwilligers aan de slag gegaan. Het wordt een centrum van, voor én door de Doesburgse kegelaars.

Onder de Doesburgse kegelaars zitten gelukkig nogal wat mensen met twee rechter handen, die ze niet alleen gebruiken voor het op de baan zetten van de kegelballen. Er wordt momenteel door vele vrijwilligers keihard gewerkt aan de aanleg van de vier kunststofbanen. Dit is niet alleen een secuur maar ook tijdrovend werk. Alle vier banen liggen er al in. Van de vier kunststofbanen zijn er twee afkomstig uit het voormalige kegelhuis van De Commanderije in Doesburg. De andere twee zijn in IJsselmuiden gehaald. Daar komen ook twee opzetmachines vandaan. De andere twee komen uit Zevenhuizen. Dremefa heeft de kegelaars in de gelegenheid gesteld om op haar zolder de vier machines, voordat ze geplaatst werden, uitvoerig na te zien, te reinigen en, waar nodig, te repareren. Dat is gebeurd door een groep enthousiaste kegelaars en deze jebben de machines vervolgens ook getest.

Ook verschillende niet-kegelaars hebben belangeloos hun medewerking aangeboden. Zo functioneert Ben Claus, oud-mededirecteur van aannemersbedrijf Claus, als coördinator en budgethouder. De 72-jarige Edy Riewald, die vroeger een schildersbedrijf had, voorziet het hele kegelhuis, met hulp van Frans Tankink, van een verfje. Gerard Deenen, een kegelaar uit Zevenaar, voegde al het buitenmetselwerk en is nu de toiletruimtes aan het betegelen. Samen met Eef Versteegh, die ook de luchtkanalen heeft geïnstalleerd, hebben zij ook de binnenmuur, die de dienstruimtes scheidt van de wedstrijdzaal, en de muur voor de bar gemetseld. Daarop wordt straks een voormalige houten kegelbaan als barblad geplaatst. Daarvoor zorgde kegelaar Henk Heijting. En niet te vergeten Piet Troost, Willem Hermans en Sjonnie Pastoor (hij kwam helemaal uit Scheveningen) die voor de installatie van elektra, gas en waterleidingen zorgden. Tot slot is Carel Sas druk doende met het aanbrengen van een verlaagd plafond en Stukadoorsbedrijf Teerink uit Doesburg is gestart met de afwerking van de wanden in gang, bestuurskamer, keuken, enz.

Buiten alle vrijwillige hulp werd er ook veel ‘georganiseerd’. Zo wist Henk Hennink in ruil voor een aantal saucijzenbroodjes (!) beslag te leggen op twee dakventilatoren van een school in Arnhem, ten behoeve van de ventilatie.
Uit de revitalisatie van het Noordelijk Molenveld werden stoeptegels gedoneerd. Voor een appel en een ei kregen ze de TL-verlichting en zo kan nog wel even door worden gegaan. Ook andere onderdelen zijn elders eerder gebruikt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de negentig stoelen en negen tafels. Die hebben eerder in het verzorgingshuis St. Elisabeth in Doesburg dienst gedaan.

Het eind is in zicht. Nog een paar maanden en er kan in Doesburg eindelijk weer gekegeld worden. De accommodatie daarvoor zal aan alle eisen voldoen en de banen zullen, prachtig verlicht, vanuit elke plek goed in de gaten te houden zijn. Voor spelers en publiek is er een prachtige ruimte, waar zeker veel mensen een ruime plaats kunnen vinden – foto Frans Vierveijzer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.