Procedure voor benoeming nieuwe burgemeester van Apeldoorn

APELDOORN – De gemeenteraad van Apeldoorn neemt donderdag 6 oktober een besluit over de in te stellen vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Apeldoorn heeft op 30 september 2011 afscheid genomen van Fred de Graaf, die ruim twaalf jaar burgemeester is geweest van deze gemeente.

De vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad zal de aanbeveling van de gemeenteraad voor de benoeming van de burgemeester voorbereiden. Aan de benoeming van een burgemeester gaat een uitgebreide procedure vooraf, die wordt geleid door de Gelderse Commissaris van de Koningin, Clemens Cornielje. De gemeenteraad speelt daarbij een belangrijke rol. Benoeming van de burgemeester gebeurt door de Kroon: de koningin en de verantwoordelijke minister. In dit geval is dat de minister van Binnenlandse Zaken. Burgemeesters worden benoemd bij Koninklijk Besluit voor een periode van zes jaar.
De gemeenteraad besluit 6 oktober over het voorstel om een vertrouwenscommissie te benoemen en over een verordening (lokale wettelijke regeling) voor de vertrouwenscommissie. Er wordt voorgesteld om de voorzitters van de politieke facties in de gemeenteraad te benoemen als leden van de vertrouwenscommissie. De commissie benoemt uit haar midden een voorzitter.

De commissie begint met het opstellen van een profielschets van een nieuwe Apeldoornse burgemeester. Beoogd wordt deze profielschets op 3 november in de raad vast te stellen onder aanwezigheid van de Commissaris. De profielschets is een soort vacaturetekst waarin staat welke kwaliteiten de nieuwe Apeldoornse burgemeester moet hebben. De commissie heeft ook de taak om de geschiktheid van kandidaten voor het ambt van burgemeester van de gemeente Apeldoorn te beoordelen. De commissieleden werken met een geheimhoudingsplicht en mogen geen inhoudelijke informatie over de procedure en de kandidaten verspreiden. De commissie brengt verslag uit over haar werkzaamheden aan de gemeenteraad en aan de Commissaris van de Koningin.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.