Home / Hummelo / Ook Astma Fonds tegen rondweg langs school Hummelo

Ook Astma Fonds tegen rondweg langs school Hummelo

HUMMELO – Het Astma Fonds verzoekt de gemeente Bronckhorst met klem om niet te kiezen voor de westelijke variant van de rondweg om Hummelo. Hierbij komt de weg zo kort op de basisschool te liggen, dat dit een ongezonde situatie oplevert voor leerlingen en leerkrachten.

‘Verkeer is de oorzaak van fijnstof, dat een groot gezondheidsrisico betekent, zeker voor opgroeiende kinderen’, schrijft Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds in een brief aan de gemeenteraad van Bronckhorst. ‘Kinderen kunnen astma krijgen door fijnstof. Hun longen zijn nog in ontwikkeling en extra gevoelig. Deze longen moeten nog een leven lang mee. School moet een gezonde plek zijn, niet een plek waar kinderen ziek worden. Daarom moeten er in Nederland geen nieuwe situaties ontstaan waarin een school vlak bij een drukke verkeersweg komt. Ook niet in de gemeente Bronckhorst.’

Deze reactie van het Astma Fonds bevestigt het idee dat verontruste inwoners van Hummelo al hadden. Een aantal van hen heeft zich verenigd in BONS, de Bezorgde Ouders Nieuwe School. Ook zij maken zich zorgen over de weg die vlak langs de school van hun kinderen zal lopen. Namens BONS heeft gepensioneerd huisarts J. Nieuwenhuisen eveneens een brief gestuurd aan de gemeenteraad. Hij trekt daarin de uitkomsten van verschillende onderzoeken in twijfel. Zo zouden er volgens Nieuwenhuisen ruim 5000 voertuigen meer over de rotonde bij de school rijden dan de gemeente beweert. Ook stelt hij dat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de effecten van de rondweg op het milieu. Tot slot constateert hij dat tijdens de afsluiting van de weg tussen Laag-Keppel en Drempt het vrachtverkeer in het dorp praktisch is verdwenen. ‘Ergo: het vrachtverkeer, dat het probleem veroorzaakt, is noord-zuid’, concludeert Nieuwenhuisen. ‘Waarom verbetert u de oost-west verbinding met zoveel gezondheidsnadelen op korte en lange termijn, terwijl het probleem een noord-zuid verbetering behoeft. Het probleem is ook ontstaan door de afsluiting van de nood-zuid lopende Zomerweg in Drempt voor vrachtverkeer.’ De westelijke variant zou volgens Nieuwenhuisen dus weinig oplossen en bovendien ook nog eens ongezond zijn.

Volgens directeur Rutgers van het Astma Fonds hebben de ouders van BONS en dokter Nieuwenhuisen gelijk. ‘De weg is een bron van fijnstof, of het nu gaat om 10.000 of 15.000 voertuigbewegingen. Ik begrijp dat niet alleen de deskundigen, maar ook ouders van schoolkinderen, leerkrachten, omwonenden en lokale politici verontrust zijn over de trajectkeuze. Terecht, naar onze mening. Aanleg van de N314 op deze locatie druist in tegen alle deskundige adviezen en tegen het belang dat ook de staatssecretaris hecht aan gezondheid in ruimtelijke ordening. Met dit traject riskeert u willens en wetens de gezondheid van jonge kinderen op een school in uw gemeente.’ De directeur van het Astma Fonds raadt de gemeente met klem aan te kiezen voor een ander traject en bij die keuze advies in te winnen bij de GGD.

De tegenstand in het dorp tegen deze variant van de rondweg is nog steeds groot. Het bericht van het Astma Fonds is voor de tegenstanders een bevestiging van wat zij al wisten: de westelijke variant is geen goed idee. Men blijft strijden om de politiek hiervan te overtuigen. Joop Meijer ergert zich vooral aan de houding van de VVD, die in verkiezingstijd nog tegen de westelijke variant was. “Ik hoop dat na dit verontrustende bericht bij het CDA en de PvdA een lichtje gaat branden. Blijkbaar is de mokerslag van de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar niet hard genoeg aangekomen. Ga op de ingeslagen weg voort, heren Huntelaar en Beverdam, als u uw partijen tot de grond toe wilt slopen”, zegt hij. “Aan de VVD zou ik willen zeggen: houd u aan uw verkiezingsbelofte en het liberale bestuur zal daardoor alleen maar sterker worden.”
 

Lees ook

Hummelo brengt ode aan Van Gorkum

HUMMELO – De eerste zondag van juni vond Hummelo Open plaats; een fietscrosswedstrijd gehouden door …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.