Jongeren ontwerpen bankjes voor eigen woonomgeving

REGIO – Maak wat je raakt! Dat is de titel van een landelijke wedstrijd voor jongeren, uitgeschreven voor het Apostolisch Genootschap. Onder het motto ‘neem plaats’ moesten de deelnemers een bankje ontwerpen in het kader van sociale cohesie.

Uit de honderdtwintig inzendingen zijn er twintig genomineerd voor de eerste prijs. Hieronder is Emiel uit de Weerd (15) uit Brummen. Hij ontwierp een stemming bruin met oranje bankje, met daarop een Ban-de-Bomteken. ‘Ik hoop dat het bankje voor vrede zorgt voor mensen die daar zitten. En dat mensen die er langs lopen, denken: dat is een gezellige groep. Die maken de boel niet kapot’, schreef hij erbij.
Jaimy van Staveren uit Rheden maakte een bankje in een stripachtige stijl met daarop een hond onder een paarse parasol. Deze heeft hij bedoeld voor bij de speeltuin in de Speenkruidstraat. Zijn motivatie: ‘Ik wil er mensen ontmoeten die ik niet ken. Dan kan ik meer mensen leren kennen.’
Juri Saalmink uit Velp heeft een bankje gemaakt ‘voor mensen die van dieren houden’. Zijn ontwerp zit vol elementen uit de natuur. ‘Het bankje nodigt uit tot een gesprek over hoe mooi de natuur is’, schreef hij.
Dan ontwierp Muhammed Bas uit Doesburg een bankje in de vorm van een zeilboot, voor langs de rivier. ‘De plek is nog leeg, dus hier mag wel wat gezelligheid komen’, volgens Muhammed. ‘Zo leer je meer mensen kennen die in je buurt wonen.’
Ook het bankje van de Dierense Busra Sevimliay uit Dieren maakt kans. Zij maakte een paars bankje met lachende en huilende gezichtjes voor op haar eigen schoolplein. ‘Je lacht met elkaar en huilt met elkaar. Je wilt meestal je gevoelens uiten als je iemand vertrouwt’, licht ze toe.

Als één van deze jongeren de wedstrijd wint, neemt het Apostolisch Genootschap contact op met de betreffende gemeente om te vragen of het betreffende bankje ook gerealiseerd kan worden. Deze ontwerpen, en vele andere, zijn van 4 november tot en met 4 januari te zien in de Openbare Bibliotheek aan de Oosterdokskade in Amsterdam. Op 11 november vindt hier de prijsuitreiking plaats.

www.maakwatjeraakt.nl
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.