Meer samenleving- minder overheid: dorpen geven het voorbeeld

GEM. APELDOORN – Zijn de dorpen achtergesteld bij de stad in het beleid van de gemeente Apeldoorn? En wat kan de gemeente leren van de zelfredzame dorpsgemeenschappen? Naar aanleiding van deze twee vragen van de gemeenteraad heeft de rekenkamercommissie een rapport uitgebracht.

Conclusie is dat het met de achterstelling van de dorpen erg mee valt. Het is meer de manier van werken waarop de commissie kritiek signaleert: het langdurig plannen maken, staat haaks op de slagvaardige aanpak die de dorpen verwachten. Soms kan dat niet anders vanwege wettelijke procedures, maar de weg van plan tot actie is te lang. De gemeente moet duidelijker communiceren en reëel zijn in de toezeggingen. Wel is er de afgelopen jaren al verbetering te constateren.
De gemeente heeft veel gedaan aan het opstellen van visies en plannen voor de dorpen. Voor de toekomst adviseert de commissie de gemeente te werken op basis van concrete actieprogramma’s voor de dorpen en langdurige plannenmakerij te vermijden.

Het rekenkamerrapport draagt de titel ‘Betrokken dorpen’. De commissie ziet bij de dorpen veel eigen initiatief. Op vragen waarover in de stadswijken voor hulp naar het stadhuis wordt gebeld, zoeken dorpsbewoners vaak zelf een oplossing. Dat is leerzaam nu de gemeentelijke overheid – ook in Apeldoorn – een stapje terug moet doen. De dorpen verdienen meer waardering van de gemeente voor wat ze zelf doen. Het rapport geeft een aantal goede voorbeelden van eigen initiatief, zoals de buurtbus Oosterhuizen-Lieren-Beekbergen.

Voor de dorpen heeft de rekenkamercommissie ook een boodschap. Accepteer dat het verlies van sommige voorzieningen niet te keren is. Extra woningbouw in het dorp is niet voor alles een oplossing. Ga uit van eigen kwaliteit en kracht en probeer ook buiten de schaal van het dorp oplossingen te vinden.
Bij het kiezen voor kwaliteit verdienen de dorpen nog steeds ondersteuning van de gemeente. Volgens de commissie moet het accent daarbij, minder dan in het verleden op ruimtelijke zaken liggen en meer op zorg en sociale samenhang. Als voorbeeld noemt de commissie het zorgsteunpunt in Uddel dat in een behoefte voldoet.

Het volledige rapport is te raadplegen en te downloaden vanaf de gemeentelijke website: www.apeldoorn.nl/gemeenteraad, button ‘Rekenkamercommissie’.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.