Hospice Rozendaal zoekt kookvrijwilligers

ROZENDAAL – De groep kookvrijwilligers van Hospice Rozenheuvel in Rozendaal is op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die het leuk vinden om op gezette tijden maaltijden te willen bereiden voor de gasten in het Hospice. Sinds twee jaar wordt, na herhaaldelijke klachten, dagelijks vers gekookt.

Mensen die in het Hospice verblijven, zijn patiënten die medisch gezien uitbehandeld zijn en een beperkte levensverwachting hebben. Het Hospice probeert vervolgens voor deze mensen zo goed en zo kwaad mogelijk een thuissituatie te creëren, wat prima lukt dankzij de imposante villa en de liefdevolle verzorging van zowel beroepsverpleging als vrijwilligers. Zo kwam er in diverse tevredenheidonderzoeken uit dat er hoge punten gescoord werden betreffende de plek, ambiance, verpleging en verzorging. Alleen de maaltijden waren voortdurend een onderwerp van discussie.
De toenmalige leiding van een aantal jaren geleden besloot vervolgens te onderzoeken of er mogelijkheden waren om met vrijwilligers dagelijks vers, en eventueel a la carte, te gaan koken voor de gasten. Begonnen werd er met een groepje vrijwilligers op maandag, dit onder leiding van een heuse chef kok, eveneens een vrijwilliger, die nu nog steeds mentor is en de kwaliteit van de vrijwilligers bewaakt. Toen dit eenmaal goed liep en er zich meer mensen aanmeldden en in de loop der tijd kon er op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag een verse maaltijd worden geserveerd. Mensen in het laatste stadium van hun leven kunnen aangeven wat ze graag lusten of wat ze graag nog eens zouden willen eten.
Om het laatste zetje te geven en ook de vrijdag te kunnen invullen, zijn nog twee mensen nodig die mee willen gaan draaien in deze kookgroep. Meedraaien wil zeggen: eens per twee of drie weken op vrijdagmiddag van ongeveer 14.30 uur tot 18.15 uur zorgen voor het koken. De vrijwilligers gaan, samen met een verzorgende, langs de gasten om hun eetwensen voor die middag op te nemen. Eventueel kunnen er suggesties gedaan worden om de keuze te vergemakkelijken. Na het doen van de boodschappen beginnen rond 16.00 uur voorbereidingen voor het koken. Een uurtje later gaan de pannen op het fornuis en vanaf 17.30 uur worden de gerechten geserveerd. De dienst eindigt na het opruimen van de keuken.

Het is een heel dankbare taak en het biedt de mensen die inderdaad erg ziek zijn elke dag weer een momentje om naar uit te kijken. Gezocht worden mensen die het leuk vinden om te koken en hun medemens te helpen. Samen komen als echtpaar of met een vriend of vriendin kan ook. Er wordt expliciet gezocht naar versterking voor de vrijdagmiddag. Daarnaast wordt een poule van mensen opgezet voor mensen die willen invallen. Eerst een praten over de mogelijkheden kan natuurlijk ook. Heleen van Reem is de coördinator voor de vrijwilligers, zij is bereikbaar via heleenvan.reem@legerdesheils.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.