Topaanvoer Honing- en Bijenmarkt

EERBEEK – Zaterdag heerste alom tevredenheid op de 103e Honing- en Bijenmarkt van de Imkersvereniging Eensgezindheid in Eerbeek. Het bestuur was in opperbeste stemming over het perfecte weer en de topaanvoer. De imkers waren in hun nopjes over de grote hoeveelheid heidehoning en de goede prijs en de standwerkers kregen veel bezoekers bij hun kraam en deden daardoor goede zaken.

Vanuit de verte hoorden de bezoekers van de Honing- en Bijenmarkt in Eerbeek al de vrolijke tonen van de Eerbeekse muzikanten van de muziekvereniging Eendracht. Voor de vele bezoekers aan de markt was dit een aardige begroeting, die volgens traditie werd gehouden bij Grand café De Korenmolen. De bezoekers kwamen al vroeg uit het gehele land om er zeker van te zijn de lekkerste honing te kunnen kopen. Om acht uur waren de eersten er al.
De imkers kregen met hun honing een plaatsje in De Schuure, waar de jury de aanvoer eerst met een kritisch oog bekeek. Op verschillende onderdelen werd gekeurd. De jury was bijzonder tevreden over de aangevoerde honing. De hoeveelheid aangevoerde heidehoning was dit jaar zelfs een record. Dit keer werd er 1.298 kg slingerhoning aangevoerd en 366 kg raadhoning, in totaal 1.664 kg. Een topopbrengst, 500 kg meer dan vorig jaar en ook meer als 2007 toen het ook een topjaar was.

Jaarlijks wordt de Johan van Zadelhoff wisselbeker uitgereikt. Voorzitter Ton Fleur maakte bij de opening rond elf uur de eerste prijzen bekend. Tot hun verrassing wonnen Cees en Wil van Holland uit Renswoude weer de grote beker voor hun heideraathoning. De wisselbeker was voor de vijfde keer voor Cees en daarom mogen ze de beker nu definitief in hun bezit houden. De eerste prijs voor beste heidehoning in potjes was voor imker Scheffer. De eerste prijs voor de vloeibare honing was voor J.A. Zwierink.
Meteen na de opening was er een ware run op de honing. Menigeen wil er van verzekerd zijn de heerlijkste honing te kopen. Vooral de heidehoning was bijzonder in trek.

Bij de Korenmolen staat ook een bijenstal. Een imker vertelde de bezoekers interessante bijzonderheden over het werkzame leven van de bijen. De imker maakte zich nogal zorgen over de oprukkende ziekten onder de bijenvolken. Ook loopt het aantal imkers terug.
Buiten op het terrein, bij het restaurant, was door het bestuur van Eensgezindheid weer een gevarieerde markt opgezet. Het publiek kon zich hier een tijd prima vermaken. Naast vele imkers artikelen en voorlichting, waren er ook aanverwante organisaties present als Het Gelders Landschap, Stichting Natuur Anders en de vereniging Het Edelhert.
Voor menigeen was de kraam van de Noordelijke Pomologische Vereniging bijzonder interessant. Bezoekers konden meegebrachte appels of peren door deskundige Hennie Rössel van deze vereniging laten determineren. Hier was veel animo voor. De vertegenwoordiger kon veel vertellen over de rassen. Meer dan 100 rassen kreeg hij deze dag onder ogen. Hij kon geen nieuwe rassen ontdekken, maar was wel blij met de grote belangstelling.
Een extraatje voor de bezoekers van de bijenmarkt was dat zij ook een kijkje konden nemen in de historische oliemolen van De Korenmolen waar nog altijd met grote maalstenen koren wordt geplet door aandrijving van het waterrad.

Wie zelf imker wil worden kan op 8 oktober terecht bij Imkersvereniging Eengsgezindheid. Die dag houden ze een informatieve bijeenkomst in de bijenstal van de Kiboe in Eerbeek. De imkers Harrie Leeflang en Gerard Wagemans vertellen alles over deze hobby. Op vragen als Wat heb je allemaal nodig? Kost het veel tijd en geld? Waar zet je de bijen neer? Wanneer heb je honing? Hebben deze deskundigen een antwoord. De voorlichting wordt van 12.30 tot 15.30 uur gehouden in de kinderboerderij Kiboe.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.