Doesburgs draaiorgel Erica blijft op straat

DOESBURG – Sinds juli van dit jaar is het Doesburgse draaiorgel Erica weer regelmatig op straat te beluisteren. Tegenwoordig wordt het orgel van de beroemde bouwer De Cap uit België bediend door Frans Campagne.

Begin mei van dit jaar overleed eigenaar Gerrit van Dam op 80 jarige leeftijd. Gerrit heeft 34 jaar lang uit liefhebberij de Doesburgse straten opgevrolijkt met het draaiorgel. In 1976 kochten zijn vrouw en hij de ‘Erica’, een oud draaiorgel van rond 1910. Uitgangspunt daarbij is altijd geweest dat het orgel op nostalgische wijze gepresenteerd zou worden, dus op een ouderwetse houten duwwagen en met de hand gedraaid. Op deze manier heeft men het orgel ook altijd in Doesburg kunnen zien.

De laatste jaren werd het draaien met het orgel toch wel een zware opgave voor Gerrit, omdat de leeftijd de krachten deed afnemen. Zeker het laatste jaar (2010) kostte veel moeite, maar was Gerrit nog tot eind november met het orgel op straat in de Mosterstad te vinden. Daarna is zijn gezondheid door ziekte erg hard achteruit gegaan en is hij op 7 mei 2011 in Dieren overleden.

 

In overleg met de familie Van Dam is het draaiorgel in juli overgenomen door draaiorgelliefhebber Frans Campagne uit Utrecht. Die heeft de heer Van Dam de afgelopen 16 jaar trouw geholpen als draaier van het orgel. Als kind is Frans opgegroeid in Zelhem en heeft de liefhebberij voor draaiorgels van zijn vader meegekregen. Vanaf zijn twaalfde jaar kwam hij al regelmatig bij het orgel van de familie Van Dam, en zo werd hij op zijn zestiende door hen gevraagd of hij het leuk vond om te komen helpen bij de exploitatie van het orgel. De afgelopen jaren zijn Gerrit en Frans samen de vaste gezichten geworden bij het draaiorgel.
Na het overlijden van Gerrit hebben de erfgenamen aangegeven dat zij geen mogelijkheid zagen om het orgel regelmatig in Doesburg op straat te brengen en Frans gaf aan de exploitatie graag voort te willen zetten. Daarom is besloten om het orgel aan Frans te verkopen. In samenwerking met de Gemeente Doesburg kon de vergunning voor het spelen met het orgel ook op zijn naam overgezet worden.

 

Frans Campagne wil de exploitatie op basis van liefhebberij uitvoeren, op dezelfde manier als Gerrit van Dam altijd heeft gedaan, met de bedoeling om wat gezelligheid te brengen in de Doesburgse straten. Hij wordt hierbij geholpen door Louis Guykens uit Den Haag, ook een echte draaiorgelliefhebber. Hartverwarmend waren de bemoedigende woorden van het Doesburgse publiek toen het orgel deze zomer weer op straat verscheen. Veel mensen die aangaven dat ze het fijn vonden dat het orgel weer op straat was en dat het niet uit het straatbeeld verdwijnt. Hieruit werd duidelijk hoezeer het orgel gewaardeerd en gesteund wordt door de Doesburgers. Erg fijn is ook dat het orgel als vanouds gestald kan blijven bij het Doesburgse Mosterdmuseum.
Duidelijk moge ook zijn dat het geld dat met het orgel opgehaald wordt geheel ten goede van het orgel komt. Frans Campagne hoopt de Doesburgers met de Erica in ieder geval nog vele jaren plezier en gezelligheid te brengen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.