Home / Doesburg / Doesburg heeft forse tegenvaller door rekenfout

Doesburg heeft forse tegenvaller door rekenfout

DOESBURG – Twee door de gemeente Doesburg opgenomen leningen ten behoeve van Woonservice IJsselland, zijn vervroegd afgelost, terwijl de rentebaten wel werden begroot. Dat levert de gemeente de komende jaren een nadeel op van 1,4 miljoen. De oorzaak is een gebrekkige controle van de cijfers.

Er is geen geld verdwenen. Het gat is ontstaan doordat rekening is gehouden met (rente)inkomsten die er niet zijn en waarmee dus wel begroot is. Dat betekent dat tot en met 2015 jaarlijks tussen 253.000 en 293.000 euro minder binnen komt en er dus een gat in de begroting ontstaat.
“Geconstateerd is dat in de organisatie een basale interne controle niet adequaat is uitgevoerd. In casu is de aansluiting tussen de specificaties opgenomen en uitgeleende geldleningen – waarin de vervroegde aflossing wel correct is verwerkt – met de betreffende productieramingen niet of onvoldoende gecheckt”, aldus een verklaring namens het Doesburgse college.
De gemeente leende geld van de Bank Nederlandse Gemeenten en leende dat door aan Woonservice IJsselland. Dat gebeurt wel meer, omdat de gemeente een lager rentepercentage krijgt berekend dan andere partijen. Door op deze wijze geld te lenen kunnen bouwprojecten voordeliger worden gefinancierd. Wethouder Financiën Marleen Huizingh kondigde inmiddels maatregelen aan om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen. Het is behoorlijk vervelend je rijk te rekenen, zoveel zal duidelijk zijn.
Het college stelt voor om tijdens de Commissie Financiën van 11 oktober in te gaan op de ontstane situatie. Wat betreft een aantal raadsfracties is dat te laat. De SP eist donderdag, dan vergadert de gemeenteraad, al antwoord op een aantal vragen. De socialisten willen weten hoe het heeft kunnen gebeuren, wat wordt gedaan om herhaling te voorkomen en vooral is men benieuw naar de oplossingen van het college om de begroting voor dit en de komend jaren sluitend te maken.
Op die laatste vraag heeft wethouder Huizingh nog geen antwoord. “We waren al bezig de financiële balans in evenwicht te krijgen. Deze nieuwe cijfers zullen daarin worden meegenomen. Binnen het college werken we aan voorstellen voorbezuinigingen en de verhoging van inkomsten, die zullen evenwel donderdag nog niet klaar zijn.”
Politieke consequenties vreest ze niet. “Ik zal proberen op alle vragen zo goed als mogelijk antwoord te geven en dan is het aan de raad om een oordeel te vellen”, zegt ze.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.