Gemeente Brummen investeert in duurzaamheid

BRUMMEN – Het zijn zware tijden en de gemeente Brummen gaat onverminderd door met bezuinigen. Toch is er ruimte gevonden voor investeringen, onder andere in duurzaamheid. Ook heeft de nieuwe begroting voorzien in een extraatje voor de Algemene Reserve.

Het college van Brummen presenteerde donderdag de nieuwe meerjarenbegroting. Sober, Veerkrachtig en Toekomstgericht is het motto, waarbij eigen vermogen een grote rol speelt. “Met eigen vermogen bedoelen we de zelfredzaamheid van onze inwoners. Dit zal nodig zijn omdat we minder subsidies kunnen uitdelen aan de instellingen”, aldus wethouder Bart Elbers. “Daarnaast doelen we op het eigen vermogen van de gemeente, zoals onze gebouwen. Door daar zuinig op te zijn, kunnen deze wellicht langer mee dan gepland.”
Zoals overal in het land voeren bezuinigingen de boventoon binnen de begroting. Vorig jaar werd al bekend waar de klappen zouden vallen, toen is de huidige lijn al ingezet. De loonstop voor personeel van de gemeente zelf blijft van kracht en de laatste subsidies worden dit jaar met 5 procent gekort.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Het is de gemeente Brummen gelukt om de OZB niet op te hoeven schroeven, er wordt alleen een inflatiecorrectie toegepast. Bezoekers aan de gemeente Brummen moeten wel dieper in de buidel tasten. De toeristenbelasting gaat omhoog van 65 cent naar 1,35 euro. Dit moet de gemeente ruim 3 ton opleveren, waarvan de helft bestemd is voor investeringen in het toerisme. De andere helft wordt gestort in de Algemene Reserve. Hieruit is vorig jaar flink geput om een investering te kunnen doen in het Centrumplan Eerbeek. “Het is maar een klein bedrag, vergeleken met de 4 miljoen die we vorig jaar uit de reserve hebben genomen”, aldus Elbers. “ Maar we moeten toch de spaarpot weer aanvullen.”
sOok is er geld vrijgemaakt voor nieuw beleid. Met name op het gebied van duurzaamheid wordt flink geïnvesteerd. De komende vier jaar wordt er 4 ton extra vrijgemaakt, naast de 2 ton die momenteel al in de bestemmingsreserve zitten. Dit geld zal worden gebruikt om het bestaande beleid te intensiveren. Eind dit jaar gaat hiervoor een projectplan naar de raad.
Op de langere termijn houdt de gemeente Brummen wel geld beschikbaar voor de Centrumplannen van Eerbeek en Brummen. Ook in het multifunctionele centrum in Eerbeek staat een investering voorzien. In 2014 wordt 40.000 euro beschikbaar gesteld om het mfc mogelijk te maken.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.