Bijzondere robotcollectie Pierre Janssen te zien in Toy Gallery

BRUMMEN – Velen kunnen zich Pierre Janssen nog wel van vroeger herinneren als de graadmagere presentator van het tv-programma Kunstgrepen. Hij presenteerde het met zijn beweeglijke lange handen en zeer expressieve mond en zeer deskundig, verrassend, eigenzinnig en creatief. Hij verzamelde daarnaast speelgoed robots, die nu te zien zijn in de Toy Gallery.

Weinigen weten dat Pierre Janssen op zijn eigen manier een verzamelaar was van robots en daar ook zo zijn eigen gedachten over had. Robots waren voor hem, als directeur van het Arnhems Gemeente Museum, “een alternatief spel” , een kinderlijke voorstelling van wat de techniek allemaal zou kunnen doen maar waarschijnlijk nooit zou doen. Pikante vraag is of hij er anno 2011 nog zo over zou denken. Daar kunnen we alleen maar naar gissen, want Janssen overleed in 2007.
Toch heeft hij er zelf wel mee gespeeld, met die robots. Hij heeft ze allemaal opgedraaid, aangezet en laten bewegen. Hij heeft er zelfs een animatie van gemaakt ‘We are the robots’ , met beeldmateriaal van Thijs Ockersen , 40 jaar later op muziek gezet door Kraftwerk.

Speelgoedmuseum Toy Gallery in Brummen heeft de robot collectie van de erven in bruikleen gekregen en er een bijzondere expositie van gemaakt, ingekaderd in de grote expositie: “Toppunten van het blikken speelgoed in de vijftiger jaren”.

Op vrijdag 30 september om 12.00 uur wordt de expositie officieel geopend, waarbij ook de animatie ‘We are the Robots’ vertoond zal worden. Deze animatiefilm zal verder deel blijven uitmaken van de expositie. De expositie loopt vervolgens tot 1 juni 2012.

Speelgoedmuseum Toy Gallery is gevestigd in gebouw The Gallery in Brummen. Het museum is rolstoelvriendelijk en geopend op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur, op de eerste zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur en tijdens schoolvakanties ook op maandag van 10.00 – 17.00 uur.

www.toygallery.nl 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.