PGB: houd ik mijn vrijheid?

VELP – Geta Schnellen (31) uit Velp maakt de laatste vijf jaar gebruik van een PGB, een persoonsgebonden budget. Sinds de Minister van Volksgezondheid bekend maakte het PGB op de schop te gooien, strijd Schnellen voor haar vrijheid en verantwoordelijkheden.

De Velpse heeft vanaf haar geboorte epilepsie en is aan haar linkerzijde verlamd. Ze kan lopen en zit niet in een rolstoel. “Doordat ik acht uur per week een PGB heb, kan ik zelfstandig wonen”. Haar Persoonlijke zorgverlener helpt haar met veelal praktische zaken. “Zij maakt een boodschappenlijstje voor me, doet mijn administratie, neemt met mij mijn agenda door zodat ik niet te veel afspraken per dag maak, helpt in het huishouden, gaat met me mee naar de dierenarts, gaat met me mee naar de neuroloog of de huisarts en helpt me op mijn werk te komen. Thuiszorg en instellingenzorg doen dit niet, vooral omdat er geen tijd voor is. Op tv hebben diverse instellingen, zoals de thuiszorg, al aangegeven dat zij zoveel rolstoelen niet aankunnen”, vertelt Schnellen. In totaal hebben 130.000 mensen een PGB, waarvan 117.000 mensen hun PG kwijt dreigen te raken, waaronder Schnellen.
“Is mijn zorg minder belangrijk”, vraagt Schnellen zich hardop af, terwijl ze haar emoties amper de baas kan blijven. “Als ik straks mijn PGB niet meer heb en afhankelijk ben van instellingenzorg kan ik mijn poes niet meer houden, want mensen van de thuiszorg of instellingenzorg gaan niet mee naar de dierenarts. Mijn vaste zorgverlener die ik betaal van mijn PGB maakt boodschappenlijstjes voor me. Als ik dat kwijtraak, kan ik niet meer zelf boodschappen doen en koken. Mijn vrijheid gaat eraan”, zegt Schnellen met enige felheid.
Ook zou ze niet meer kunnen werken. Zestien uur per week werkt ze nu bij Rode Kruis Hotel De Valkenberg in Rheden. “Ik werk daar als vrijwilliger, ik help in het restaurant en in de spoelkeuken, ik vul de voorraden aan en dek de tafels. Het is zo mooi om te zien hoe de mensen die daar komen opbloeien. Ik doe graag iets voor mensen. Mijn Persoonlijke zorgverlener brengt me ernaar toe en haalt me op wanneer het mij uitkomt. Dat kan niet meer als mijn PGB wegvalt”, zegt Schellen. Wanneer de PGB voor Schellen wordt afgeschaft zou ze drie mensen in dienst moeten nemen. “Dat zijn te veel prikkels voor mij. door mijn hersenaandoening trek ik dat niet en wordt het onrustig in mijn hoofd”.
Dat de Velpse er veel mee bezig is, blijkt al uit het feit dat ze vorige week tweemaal in Den Haag is geweest. Een keer om te demonstreren, met een groot spandoek met de tekst: ‘2011 is de Arabische lente, waar blijft de Haagse?. Op Prinsjesdag, vorige week dinsdag, mocht ze in de Tweede Kamer een vraag stellen aan minister Schippers van volksgezondheid, sport en welzijn. Met de vraag ‘Mag ik mijn vrijheid en verantwoordelijkheid houden’ daagde ze de minister uit. “Het had weinig zin. Het enige wat je hoort is dat ze haar uiterste best gaat doen om zorg op maat te leveren. Nou, ik geloof er niets van. Vooral niet omdat de thuiszorg ook al aan heeft gegeven het niet aan te kunnen. Ze doen alsof ik gemakkelijk zonder zorg kan, maar ik vraag toch niet voor niets een PGB aan?” Het enige dat Schnellen nu hoopt is dat het kabinet snel valt en tot die tijd blijft ze strijden voor haar vrijheid. – Foto Lotte Bienias.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.