Rode Kruis beslist in december over sluiting De Valkenberg

RHEDEN – Als de Ledenraad van het Rode Kruis instemt met het bezuinigingsvoorstel dat haar wordt voorgelegd, sluit zorghotel De Valkenberg eind volgend jaar de deuren. De organisatie wil de vestiging sluiten omdat het zorghotel niet meer rendabel is. De ledenraad hakt zoals gezegd op 10 december de knoop door. Inmiddels komen er vanuit de leden protesten tegen het voorstel.

Het Rode Kruis moet in Nederland bezuinigen. Er is een gat in de begroting van enkele miljoenen. Volgens het bestuur is het sluiten van De Valkenberg in Rheden en zorghotel IJsselvliedt in Wezep een van de oplossingen om de problemen op te lossen. De zorghotels zijn al jarenlang verliesgevend, omdat de exploitatiekosten te hoog zijn. “Het voorstel van het bestuur is een gevolg van een opdracht van de Ledenraad om tekorten in de toekomst te vermijden”, aldus woordvoerder Hanna Emmering. Ze verwacht dan ook niet dat het voorstel zomaar van tafel gaat. “Er zijn niet veel alternatieven, helaas”, legt ze uit. “Het Rode Kruis heeft de laatste jaren te maken met stijgende kosten en teruglopende inkomsten.”

Probleem is ook het bijna nooit volledig bezet zijn van het zorghotel in Rheden. Inroosteren blijkt moeilijk. Dat moet vroegtijdig gebeuren en het komt nogal eens voor dat zieken op het laatste moment af moeten haken omdat hun situatie is verslechterd of omdat de vrijwilligers die zorg niet kunnen bieden. In Rheden werken 23 vaste krachten en vele vrijwilligers.

De Valkenberg in Rheden is sinds 1964 in gebruik om zieke of gehandicapte mensen de mogelijkheid te bieden een aangepaste vakantie te hebben. Na een grote brand in 1996 en de daaropvolgende verbouwing biedt het zorghotel plaats aan 51 ‘vakantiegangers’, waarvan veertien in bijgebouw De Paardestal.

Jacques Derksen, secretaris van de Zeeuwse afdeling van het Rode Kruis, bereidt acties voor tegen de sluiting. “Het is toch te zot dat twee zorghotels waar duizenden mensen een aangepaste vakantie genieten, gesloten zouden worden. En dan al die vrijwilligers die zich inzetten voor die hotels. Dat kan echt niet gebeuren”, aldus Derksen, die een protestbrief voorbereidt om naar alle vrijwilligers te sturen. Hij is van mening dat het hoofdbestuur een andere keuze moet maken. “Dan maar bezuinigen op de hulp aan het buitenland”, is zijn mening.

Geta Schnellen uit Velp, zelf halfzijdig verlamd, doet al twaalf jaar vrijwilligerswerk op De Valkenberg. “Het bericht van de eventuele sluiting kwam echt als donderslag bij heldere hemel. Voor mij persoonlijk zou het betekenen dat mijn werk als vrijwilliger dan ophoudt. Maar voor de mensen met een beperking die daar een weekje vakantie vieren is het helemaal vreselijk. Voor hen is zo’n vakantie op De Valkenberg echt een verrijking. Ze konden eerst de deur helemaal niet uit.”

Als de Ledenraad op 10 december besluit beide zorghotels te sluiten, houdt het Rode Kruis alleen nog het schip de J. Henry Dunant over om mensen met een beperking een vakantie te bieden.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.