Eerbeekse Schaakclub viert 75 jarig jubileum

EERBEEK – Eén van de oudste verenigingen in Eerbeek is ongetwijfeld de Eerbeekse Schaakclub. Op de 24 september 1936 werd de club opgericht en op dezelfde datum wordt deze maand het 75-jarig jubileum gevierd.

Directe aanleiding voor de oprichting was, toen Max Euwe in 1935 zijn partij tegen Aljechin winnend afsloot en als eerste Nederlander wereldkampioen schaken werd. De schaakliefhebbers waren razend enthousiast en her en der werden door de fans van het spel verenigingen opgericht. De mannen van het eerste uur in Eerbeek waren; A. Huiskamp, D. van Vreeswijk, M.C., Sanders jr., H. Sanders, H.H. Drent, H.J. Schalker E, Stol, W. Derksen, J. Brouwer, H. te Hennepe, W. Brendeke, J. Drexler, H. van de Velde, H. de Weerd, L., G, Bosgoed, J.J. van de Bosch, F. Willems en M.J.W. van Delden. Voor oud-Eerbekenaren ren zijn het bekende namen en het aardige is, dat de dochter van J. Drexler, (Hil v.d. Burg) al vele jaren enthousiast lid is van de ESC.

In de eerste twee seizoenen was de club nog geen lid van toenmalige Overijssels-Gelderse Schaakbond, maar er werden wel vriendschappelijke wedstrijden gespeeld met spelers uit Brummen, Spankeren, Voorst en Dieren. Na toetreding tot de bond in 1938 werd ESC ingedeeld in een groep met dezelfde clubs van de vriendschappelijke ontmoetingen.

De Eerbeekse Schaakclub is verschillende keren verhuisd en begon destijds in het voormalige dorpshuis aan de Kloosterstraat. Door de mobilisatie werd dit gevorderd en verhuisde de club naar het oude kantoor van de voormalige Vereenigde Papierfabrieken Eerbeek (VPE) thans Mayr Melnhof. De contributie bedroeg een gulden per maand en werd in 1958 met een kwartje verhoogd. Momenteel bedraagt de contributie 75 euro per jaar. Gedurende de eerste twee oorlogsjaren draaide de club vrijwel normaal door, daarna veranderde dat.

Na de oorlog werd tot 1964 gespeeld in het voormalige hotel Nijk, nu Spoorzicht en vervolgens kwamen in café restaurant De Korenmolen de borden, stukken en klokken op tafel. Daar werd in 1968 voor het eerst ook het jaarlijkse Korenmolentoernooi gehouden voor teams uit de regio. Het toernooi vindt nog elk jaar plaats. In november 1975 verhuisde de club naar een zaaltje van de Gereformeerde kerk aan ‘t Haagje. Na sluiting van deze kerk volgde verhuizing naar De Bongerd, achter de Protestantse Kerk aan de Dr. Gunningstraat. Momenteel wordt gespeeld in het Tjark Rikscentrum aan de Derickxkamp.

De agenda van ESC vermeldt elk jaar naast de OSBO wedstrijden en het Korenmolentoernooi, een rapid- en een drieslagtoernooi, een feestavond waarvoor ook de partners worden uitgenodigd. In de loop van de jaren heeft Eerbeek in OSBO verband zowel in de tweede, derde en vierde klasse gespeeld.
Hoogtepunten uit de geschiedenis van ESC zijn ongetwijfeld de jubileum- en lustrumfestiviteiten. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan nam grootmeester en oud-wereldkampioen Max Euwe het in een simultaanwedstrijd op tegen 25 spelers en L. Boomsma won zijn partij. In februari 1978 volgde opnieuw een simultaan. De grootmeesters Lilienthal en Donner en schaakmeester Withuis namen het gezamenlijk op tegen 90 spelers. In 1979 waren simultaangevers de hoofdklasseers Frans Borm, Branicki en Arend van Oosten in 1982. Vermeldenswaard zijn verder het groots opgezette Henstoernooi en de simultaan bij Rudico, ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van ESC met simultaangevers Hans Böhm en Vlastimil Hort.

Bij oprichting van de jubilerende vereniging waren er om en nabij de twintig leden en eenzelfde aantal staat ook nu op de ledenlijst. Er waren jaren dat de secretaris ruim veertig leden telde en bovendien ook nog een flink aantal junioren. Momenteel heeft de club geen jeugdleden meer. Recentelijk is door leden van ESC op basisscholen in Eerbeek nog schaakles gegeven, maar dit heeft geen nieuwe jeugdleden opgeleverd.
Het 75-jarig jubileum wordt zaterdag 24 september gevierd in besloten kring van leden en hun partners.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.