Koningsmuur wordt gerestaureerd

DIEREN – Stichting Twickel laat momenteel een deel van de historische muren om het Hof te Dieren restaureren. Het gaat daarbij om de muur langs de Doesburgse dijk en de muur van de voormalige moestuin.

Het werk aan de muur bestaat wordt uitgevoerd door Takkenkamp uit Zelhem en bestaat onder meer uit het herstellen van voegwerk en restauratie van omgevallen delen van de muur. De restauratie kan uitgevoerd worden dankzij een subsidie van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE). De andere helft van de kosten neemt Stichting Twickel voor zijn rekening.

Beheerder Wilke Schoemaker: “Helaas kunnen we een deel van de muur nog niet herstellen door de ligging en zijwaartse druk van de Doesburgse dijk. Op één plaats is de weg in de loop der jaren zo verhoogd en verbreed, dat de muur langzaam is weggedrukt en herstel nu niet mogelijk is.” In totaal gaat de restauratie 1,5 miljoen euro kosten.

Volgens de restaurateurs die momenteel aan het werk zijn bij het meest vervallen stuk nabij de Ruitersbeek, is het gebruik van verkeerd cement één van de oorzaken van het verval. “Vroeger gebruikte men zachter cement, dat zelfs een heel klein beetje meegaf”, vertelt één van hen. Later gebruikte men veel harder, modern, cement. Dat barst en geeft niets mee. Op delen van de muur zijn die twee soorten zelfs door elkaar gebruikt en dat moest uiteindelijk wel mis gaan.”
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.