Speeltuinbende in Dieren

DIEREN – Twaalf kinderen van de Speeltuinbende onderwierpen de Dierense Speeltuin woensdagmiddag aan een strenge test. Door gewoon lekker te spelen werden de toestellen gekeurd door kinderen met en zonder beperking.

De Speeltuinbende is een initiatief van de NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Projectleider Luuk van Term legt uit wat het doel is van de test: “De kinderen letten op de toegankelijkheid van de speeltoestellen, de speelbaarheid en de faciliteiten bij de speeltuin, zoals toiletten en drempels in het gebouw. We hopen dat minstens de helft van de toestellen voor gehandicapte kinderen bespeelbaar is en 70 procent bereikbaar. Ook al kan een kind zelf niet van de glijbaan, als hij erbij kan komen, hoort hij er toch bij.”
De Dierense Speeltuin is al langer bezig met kinderen met een beperking. “We willen dat alle kinderen samen kunnen spelen, dus ook kinderen die een handicap hebben”, aldus voorzitter Marieke Hartjes. “De speeltuin is een paar jaar geleden opnieuw ingericht en sindsdien letten we bewuster op toegankelijkheid voor gehandicapte kinderen en samenspel tussen kinderen met en zonder beperking. Neem de ridderburcht, die we nog niet zo lang hebben. Daar kunnen kinderen met handicap goed bij- en opkomen..”
De Speeltuinbende test in totaal 25 speeltuinen in Nederland. “We merken dat het vaak met een paar kleine aanpassingen veel beter kan”, vertelt Van Term. “Neem het zand dat vaak onder of rondom de toestellen ligt, daar kan je niets mee in een rolstoel. Rubberen tegels lossen dat al op.”
De Dierense speeltuin heeft de test van de Speeltuinbende glansrijk doorstaan. “We hebben op alle punten goed gescoord”, vertelt Sonja Kapel. “Bijna alle speeltoestellen zijn goed beoordeeld en slechts hier en daar zijn minpuntjes genoemd. Alles is in orde, zelfs de toiletten. De kinderen van de Speeltuinbende hebben zo fijn gespeeld, dat ze niet meer naar huis wilden.” Ook de ouders hebben de speeltuin goed beoordeeld. Er zijn genoeg plaatsen om lekker te zitten terwijl de kinderen in de buurt spelen en ouders gaven aan hun kroost gerust hun eigen gang te laten gaan. “We zijn enorm trots”, aldus Kapel. “Dit is echt een pluim om 65 jaar vrijwilligerswerk.”
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.