Nuchter Doesburgs turntalent

DOESBURG – Jeff Irving (17) uit Doesburg turnt al vanaf zijn achtste jaar; op zijn twaalfde ging hij in Doetinchem trainen, op zijn veertiende deed hij voor het eerst mee aan het NK Turnen en nu, op zijn zeventiende, werd hij vijfde op de meerkamp en tweede op de ringen.

Een echt Doesburgs turntalent. Zelf doet Jeff er ietwat nuchter onder. “Het ging allemaal vanzelf en ik had van tevoren niet te veel verwachtingen. We zien allemaal wel hoe het verder loopt”. Zijn ouders hebben hem natuurlijk op de voet gevolgd. “Jeff was ook supertrots op zichzelf toen hij de medaille in zijn handen had”, vertelt Yvonne Irving, de moeder van Jeff, enthousiast.
Waarom het nou leuker is om op turnen te zitten dan welke andere sport dan ook kan Jeff niet zeggen. “Je krijgt er wel een mooi lichaam van”, antwoordt Yvonne. Voor Jeff geldt dat in zekere zin ook. “Het is wel een bonus ja dat je een goed lichaam krijgt en het gaat allemaal vanzelf”, vertelt Jeff. “Maar het is niet de reden dat ik op turnen ben gegaan. Toen ik acht was vroeg mijn moeder of turnen niet iets voor me was. Het leek me een leuke sport, voetbal sprak me niet zo aan”. Jeff heeft wel geprobeerd te voetballen, maar dat hield hij niet lang vol. Ook heeft hij nog een blauwe maandag gejudood, maar ook dat was niet zijn sport. “Turnen is een sport zonder grenzen, het is heel breed en heeft veel uitdaging. Doordat het een individuele sport is, is er geen groepsdruk en de trainingen zijn altijd heel gezellig”.
Drie keer per week rijdt Jeff op zijn scooter naar Doetinchem waar hij tien uur per week traint. Jeff turnt op dit moment in de tweede divisie, niveau twee. “Voor mij is de eerste divisie wel het hoogst haalbare. Voor de eredivisie moet je gevraagd worden”. Stel dat Jeff wordt gevraagd voor de eredivisie dan weet hij nog niet of hij ja zou zeggen. “Dan moet je wel minstens twintig uur per week trainen en dat heb ik er niet voor over. Nu kan ik het nog goed met school combineren”, aldus Jeff. Het turntalent is vorige week ook geslaagd voor zijn VMBO diploma. “Na de zomervakantie ga ik naar de sportopleiding van het Graafschapcollege in Doetinchem en als alles meezit ga ik daarna HBO Fysiotherapie doen”. Turnen op het niveau van Epke Zonderland is iets te hoog gegrepen. “Dan had Jeff eerder moeten beginnen”, vertelt Yvonne. Jeff volgt het WK turnen wel altijd op de voet. “Dat vind ik leuk om naar te kijken. Mijn eigen doel voor volgend jaar is een podiumplaats en het liefst goud op de ringen. Op de ringen ben ik het best”, lacht hij. Ondanks dat hij net gehoord heeft dat hij geslaagd is en knappe resultaten heeft geboekt op het NK turnen blijft hij nuchter. “Ik ga nu lekker vakantie vieren, zonder turnen; dat stopt zes weken. Ik ga het wel missen en na een tijdje ga ik me vervelen, maar ik kan altijd nog mijn skateboard pakken”. – Foto Lotte Bienias.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.