Home / Apeldoorn / Apeldoorn houdt rekening met financiële tegenvaller van acht miljoen

Apeldoorn houdt rekening met financiële tegenvaller van acht miljoen

APELDOORN – De gemeente Apeldoorn houdt rekening met een financiële tegenvaller van acht miljoen euro voor 2011. Het tekort van 8 miljoen euro wordt grotendeels veroorzaakt door de sterk stijgende kosten van de sociale zorg.

Dit blijkt uit de eerste tussentijdse rapportage 2011 van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. “De kosten voor allerlei voorzieningen (zoals thuiszorg en het bieden van hulpmiddelen aan zieken en gehandicapten) nemen fors toe”, geeft wethouder financiën Fokko Spoelstra aan. “Daarnaast neemt ook het aantal bijstandsaanvragen in Apeldoorn nog steeds toe. Hierdoor dreigen wij dit jaar ruim 8 miljoen euro meer uit te geven dan begroot.”

Vooralsnog gaat het om een incidentele tegenvaller. De gemeente Apeldoorn heeft op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) al maatregelen genomen om de kosten te drukken. “Door de uitvoering van de Wmo in Apeldoorn te versoberen willen wij circa 3,1 miljoen euro besparen. Hierbij hanteren wij als uitgangspunt dat mensen zelfstandig kunnen blijven wonen en kunnen blijven participeren in de Apeldoornse samenleving”, aldus de wethouder.

“Het probleem met de bijstand is ernstiger. Het is een wettelijke plicht om uitkeringen te verstekken aan mensen die daar recht op hebben. Werkzoekenden waarvan wij verwachten dat zij een redelijke kans maken op de arbeidsmarkt proberen wij zo snel mogelijk weer aan het werkt te helpen. Op dit moment wordt bijna elke baan voor iemand als passend werk gezien. Een voltijdbaan is het doel, maar er zijn ook tussenstappen mogelijk in de vorm een van een deeltijd functie. Maar het werk moet er wel zijn. De mogelijkheden om hierop te kunnen sturen zijn voor ons beperkt.”

Of het tekort van circa 4,5 miljoen euro op de bijstand incidenteel van aard blijft is afhankelijk van de nieuwe Wet Werken naar Vermogen. “Als de bezuinigingsplannen van het kabinet op de sociale werkvoorziening doorgaan, moet Apeldoorn daar net als veel andere gemeenten fors op toeleggen. Dat doet financieel pijn, maar is ook maatschappelijk zeer ongewenst”, geeft wethouder Fokko Spoelstra aan. “Er is dan te weinig geld over om iedereen die dat nodig heeft te helpen aan een baan.”
 

Lees ook

Actiegroep geeft Kamer-leden kaart voor natuurfilm

APELDOORN – Stichting Red de Veluwe biedt alle woordvoerders Luchtvaart uit de Tweede Kamer een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.