Mogelijk miljoenen minder te bezuinigen in Rheden

DE STEEG – Het college van Rheden heeft de kadernota begroting 2012 aan de gemeenteraad aangeboden. Die kadernota geeft een positief beeld, maar echt duidelijkheid is er pas als er definitief bestuursakkoord tussen rijk en gemeenten. Intussen lijkt Rheden geen vijf maar één miljoen te moeten bezuinigen.

De kadernota is mede gebaseerd op de pas verschenen meicirculaire van het Rijk. Die meicirculaire bevat informatie over de hoogte van de algemene uitkering van het Rijk aan de gemeenten voor de jaren 2011 t/m 2015. Dit is de belangrijkste inkomstenbron van de gemeente. Resultaat is dat Rheden mogelijk ‘slechts’ één miljoen moet bezuinigingen. Een belangrijk deel daarvan is reeds gerealiseerd omdat er drie ton minder aan wegonderhoud wordt uitgegeven en twee ton minder aan gemeentelijke personeelskosten. Wethouder Ronald Haverkamp is gematigd optimistisch over de nieuwe berekeningen.

Al in 2008 kondigde het rijk aan dat de algemene uitkering aan de gemeenten fors zou teruglopen door de economische crisis. Het bedrag aan noodzakelijke bezuinigingen waar de takendiscussie van Rheden op werd gebaseerd, was 5 miljoen euro structureel. Dit bedrag is vastgesteld met de inzichten van eind 2010. Ook andere gemeenten sloegen overigens – regeren is vooruitzien – al aan het bezuinigen of maakten in ieder geval plannen om de broekriem aan te halen.
De economische groei komt ondertussen sneller op gang dan verwacht. (prognose 2012 + 1,5%); de werkloosheid is ook minder hoog dan verwacht. De kadernota geeft dan ook in Rheden een positief beeld van de financiële situatie voor de komende jaren. Loon- en prijsstijgingen zorgen echter voor koopkrachtverlies. Gemeenten hebben hierdoor per saldo toch minder te besteden. Daarnaast verwacht de gemeente Rheden ook hogere kosten vanwege door het rijk nieuw toebedeelde taken. Het is nog onduidelijk in hoeverre die ook financieel worden gecompenseerd.

Prinsjesdag (20 september) geeft als het goed is duidelijkheid. Het Rijk heeft een korting van twee miljard aangekondigd op de extra taken die de gemeente krijgen. Het Rijk gaat er vanuit dat gemeenten deze taken efficiënter kunnen uitvoeren. In de kadernota begroting 2012 is die twee miljard nog niet doorvertaald, omdat het bestuursakkoord deels weer op losse schroeven staat na het congres van VNG, onlangs in Ulft. Definitieve duidelijkheid over hoe Rheden er financieel voorstaat is er dus waarschijnlijk pas rond Prinsjesdag. Ook over de omvang van de bezuinigingen bestaat tot die tijd nog geen duidelijkheid, al is er volgens Haverkamp reden tot voorzichtig juichen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.