Loenense zweefvlieger wint Open Militaire Kampioenschappen

LOENEN – Vorige week vonden op het Zweefvliegveld Malden de Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen 2011 plaats. Maarten Baltussen uit Loenen won in de 18 meter klasse, de koningsklasse in de Zweefvliegsport, in een deelnemersveld met 15 vliegers.

 

Het weer zat niet geheel mee gedurende deze vijfdaagse wedstrijd, waarbij drie dagen is gevlogen, waarvan twee officiële wedstrijddagen. Baltussen was dagwinnaar op woensdag 8 juni. De route die gevlogen moest worden was een race over 223 km die de Loenenaar aflegde met een gemiddelde snelheid van 91,9 km/u. Op Donderdag 9 juni vloog hij een afstand van 358 km met een gemiddelde snelheid van 87,9 km/u, waardoor hij zijn positie in het algemeen klassement versterkte. Het weer gooide vrijdag roet in het eten, waardoor er geen wedstrijddag meer gevlogen kon worden waardoor Baltussen de eerste prijs in de 18 meter klasse kreeg uitgereikt.

De Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen wordt jaarlijks georganiseerd door het Bureau Sport & Welzijn van de Koninklijke Luchtmacht namens Defensie. Het is een sportieve krachtmeting waarbij de titel Militair Kampioen Zweefvliegen wordt toegekend aan de best presterende actief dienend militair of burgerpersoneel van Defensie. Mike van Gurp, officier bij de Luchtmacht, werd Militair kampioen. Aangezien de wedstrijd een open karakter heeft staat deelname ook open voor die deelnemers die niet bij Defensie werken, zoals Baltussen. Dit evenement is uitgegroeid tot het de één na grootste zweefvliegwedstrijd in Nederland. Er werd gevlogen in de clubklasse, de 15 meter klasse (vliegtuigen met een spanwijdte van maximaal 15 meter), de tweezitterklasse (twee inzittenden met een maximale spanwijdte van 20 meter) en de 18 meter klasse (spanwijdte maximaal 18 meter).

Baltussen (39) begon 25 jaar geleden met zweefvliegen toen hij 14 jaar was, de minimum leeftijd wanneer iemand mag beginnen met zweefvliegen. Hij heeft reeds honderden vlieguren achter zijn naam staan en is vlieginstructeur bij de Gelderse Zweefvliegclub die vliegt vanaf het zweefvliegveld Terlet aan de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem. Deze zomer vliegt Baltussen nog een kwalificatiewedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap in 2012.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.