Home / Dieren / Twickel begint aan restauratie historische muren Hof te Dieren

Twickel begint aan restauratie historische muren Hof te Dieren

DIEREN – De Stichting Twickel laat een deel van de historische muren om het park van Hof te Dieren de komende maanden restaureren. “Het gaat om de muur langs de Doesburgse dijk en de muur van de voormalige moestuin”, vertelt Wilke Schoemaker, beheerder van landgoed Hof te Dieren.

Het werk aan de muur bestaat onder meer uit het herstellen van voegwerk en restauratie van omgevallen delen van de muur. De restauratie kan uitgevoerd worden dankzij een subsidie van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE). De andere helft van de kosten neemt Stichting Twickel voor zijn rekening.
Naast het technische aspect van het herstel en restauratie spelen flora- en faunazaken ook een rol. “De flora- en fauna-aspecten die in en om de muur groeien en leven zijn inmiddels geïnventariseerd. Er groeien bijvoorbeeld muurvarens. We willen deze plantjes behouden. Ze zijn bijzonder en horen bij oude muren. Afhankelijk van de situatie gaan we eromheen restaureren of we herplaatsen de betreffende plantjes in een nieuwe voeg met kalkhoudende mortel.”

Stichting Twickel heeft niet alleen te maken met de planten, ook de vogels spelen een rol. Schoemaker: “Omdat het nu nog broedseizoen is, voeren we iedere week een vogelcheck uit om te kijken of er ergens nesten zitten. Als er een nest blijkt te zitten in een boom of struik nabij de muur, dan stellen we de restauratie van het betreffende deel uit tot een later tijdstip.”
Op deze manier worden zowel de muur als de planten en dieren voor de toekomst behouden.
“Helaas kunnen we een deel van de muur nog niet herstellen door de ligging en zijwaartse druk van de Doesburgse dijk. Op één plaats is de weg in de loop der jaren zo verhoogd en verbreed, dat de muur langzaam is weggedrukt en herstel nu niet mogelijk is.”
De financiën zijn ook nog niet rond. Schoemaker: “Voor een deel van de moestuinmuur zoeken we nog financiering. We hopen dat dit lopende het werk gevonden zal worden, waardoor we het geheel kunnen afronden. Met de restauratie van alle muren in het park is een bedrag van 1,5 miljoen gemoeid. Daarvan is de financiering van ruim 400.000 euro nu rond.”
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.