Home / Dieren / Eggink fietst ruim 10 mille bij elkaar

Eggink fietst ruim 10 mille bij elkaar

DIEREN – Hij was grieperig toen vorige week naar Frankrijk reed. Maar toen eenmaal het startschot klonk van Alpde d’HuZes, viel alle ellende als het ware van zijn schouders. Uren en 196 kilometer later reed hij voor de zesde keer over de finishlijn op de top van de beroemde col. Hij had het volbracht. De beloning bestond uit een bedrag van meer dan 10.000 euro. Niet voor hemzelf, maar voor onderzoek naar genezing van kanker.

Het kan bijna niemand ontgaan zijn. Vorige week donderdag werd Alpe d’HuZes verreden. Duizenden fietsers trapten zich de longen uit het lijf met als doel zoveel mogelijk gesponsorde beklimmingen van de Franse berg te volbrengen. Het leverde aan het einde van de dag ruim 20 miljoen euro op. De hele dag waren er op radio en tv ontroerende en aangrijpende verhalen te zien en te horen van mensen die hun inspanning konden leveren, gemotiveerd door de ellende van de ziekte kanker bij naasten. Hartverwarmend, persoonlijk, aangrijpend, keihard soms ook.

Jarno Eggink uit Dieren prijst zich gelukkig dat hij geen ervaring heeft met kanker in zijn naaste omgeving. De strijd tegen kanker in z’n algemeenheid vormde evenwel voldoende motivatie om de loodzware uitdaging aan te gaan. “Ik vond dat ik weer aan sport moest gaan doen”, vertelt hij over zijn beweegredenen. “Maar ik moest wel een doel voor ogen hebben. Dat vond ik toen vorig jaar iemand bij mijn bedrijf solliciteerde die in training was voor Alpe d’HuZes. Ik kende de actie uiteraard wel en het doel, de strijd tegen kanker, is méér dan goed natuurlijk. Voor mij was die zesvoudige beklimming de uitdaging die ik nodig had mezelf weer eens fysiek bij de kladden te grijpen.”

Het gevolg was dat Eggink flink in training ging. Minstens 10.000 kilometer reed hij als voorbereiding. “Gelukkig maar. Ik denk dat ik achteraf gezien zelfs teveel getraind heb”, vertelt hij. “Als ik niet verkouden en grieperig was geweest, was het misschien zelfs wel een makkie geweest, die zes beklimmingen. Had ik er misschien wel zeven kunnen doen. Nu had ik nét genoeg over om de zes toch nog te halen en daar had ik die dag ook echt m’n handen vol aan.”
Eggink verdeelde z’n krachten goed. “Ik ben een kwartiertje na de grote meute vertrokken. Ik heb niet te gek gedaan. Ik was onderweg vooral bang voor een ‘hongerklop’, dus ik heb zo veel mogelijk gegeten. Zelfs een beetje teveel, want ik kreeg er last van. Dat maakte dat de derde beklimming de lastigste werd. Buikkramp. Later ging het weer beter en om 17.20 uur ben ik aan de laatste beklimming begonnen en was ik ruim anderhalf uur later boven.”

Onderweg was het, ondanks de serieuze achtergrond van de actie en het evenement, een waar feest. Op de top stonden wel 40.000 mensen op de 4.388 deelnemers te wachten en de climax was het moment waarop de totaalopbrengst werd bekendgemaakt 20.106.000 euro! Ook Jarno Eggink haalde zijn doel, want hij fietste 10.400 euro sponsorgeld bij elkaar. Het was dus in meerdere opzichten de moeite waard.
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.