Home / Doesburg / Presentatie Theo Colenbrander Salon

Presentatie Theo Colenbrander Salon

DOESBURG – Onder grote belangstelling werd vrijdag 10 juni de Theo Colenbrander Salon gepresenteerd in Streekmuseum De Roode Toren in Doesburg. Vele deskundigen op het gebied van keramiek uit de art deco en art nouveau periode, waaronder de bekende Frans Leidelmeijer van Kunst en Kitsch was aanwezig.

Nadat een ieder welkom was geheten door voorzitter Rinus Rabeling lichtte biograaf Arno Weltens het gehele project en de achtergronden toe. De semi-permanente tentoonstelling is een hommage aan één van Doesburgs bekendste inwoners: Theo Colenbrander. Rabeling is uitermate nieuwsgierig naar de privézaken van Colenbrander. “Een uitermate boeiende persoonlijkheid die in zijn kunstuitingen geen enkele concessie deed”, vertelt Rabeling. Af en toe maakt Rabeling de vergelijking met een andere beroemde kunstenaar: Vincent van Gogh. “Beide kunstenaars hebben met elkaar gemeen dat ze slechts in beperkte kring gewaardeerd werden. Hun werk werd tijdens hun leven nauwelijks verkocht omdat het te vooruitstrevend was”, aldus de biograaf. Colenbranderwas volgens Rabeling niet alleen een onbegrepen, maar ook een rusteloos mens. In negen jaar verhuisde hij elf maal.
“in zijn pension- of hotelkamer werkte hij dagelijks aan nieuwe keramiek- en tapijtontwerpen. Het moeten er duizenden zijn geweest. De meeste tekeningen heeft hij tijdens zijn leven echter vernietigd”, vertelt Rabeling. In het kader van de Theo Colenbrander Salon had Rabeling nog een vriendelijk verzoek aan enige Doesburgse instanties zoals de VVV. In zijn ogen kan de VVV best het speciaal door cineast Leo Olthof gemaakte filmpjes over de collecties van museum De Roode Tooren regelmatig vertonen op de monitor in de etalage. Aan het college van Doesburg vraagt hij of zij pleintjes, straten of parkjes kunnen vernoemen naar de belangrijkste Doesburgse burgers. De sponsors Gestichten van Weldadigheid en de Rabobank worden door Rabeling bedankt en hij geeft aan vooral zo door te gaan met regionale activiteiten op het gebied van cultuur. Tot slot bedankte hij het museumbestuur dat het mogelijk heeft gemaakt het tentoonstellingsconcept te realiseren.
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.