Locale Rode Kruis heeft bijdrage hard nodig

REGIO – Omdat de juridische structuur van het Nederlandse Rode Kruis per 1 januari 2010 is gewijzigd, is de financiële positie van de afdelingen beduidend anders geworden. Eventuele reserves hebben de afdelingen namelijk moeten afdragen aan het landelijk bureau. De afdelingen zijn hierdoor sterk afhankelijk geworden van de huis-aan-huis te houden buscollecte. Deze wordt dit jaar gehouden van 19 tot en met 25 juni.

Tot 1 januari 2010 waren alle afdelingen plaatselijk zelfstandige verenigingen. In het kader van het project Samen-1 zijn deze afdelingen op genoemde datum allen opgegaan in één landelijke vereniging.
Dit hield in, dat de middelen, die afdelingen in het verleden als reserves hadden opgebouwd, dienden te worden afgedragen aan een landelijk solidariteitsfonds. Afdelingen, die bijvoorbeeld door noodzakelijke investeringen hierdoor in de problemen komen kunnen een verzoek indienen voor een bijdrage uit dit fonds.

De inkomensstroom van de lokale afdelingen bestond eerder uit een percentage van alle bedragen, die door middel van acceptgirokaarten binnenkwamen uit hoofde van contributies en collectes. De bedragen van deze acceptgirokaarten komen in de nieuwe opzet geheel ten goede aan het werk, dat het landelijke Rode Kruis uitvoert. De plaatselijke afdelingen krijgen nu een klein bedrag per jaar per inwoner van hun ‘werkgebied’. Vele afdelingen – met name die in dorpen- zitten hierdoor met een begrotingstekort. De opbrengsten van alle lokaal opgezette acties (waaronder bijvoorbeeld de buscollecte) kunnen de afdelingen geheel ten goede laten komen aan hun plaatselijke activiteiten.

Omdat bijdragen door middel van acceptgirokaarten meestal groter zijn dan het bedrag, dat menigeen in een collectebus stopt, roept het bestuur van de plaatselijke afdeling dan ook op om de hoogte van uw bijdrage goed af te wegen.
Als u wilt dat uw bijdrage ten goede komt aan het landelijke werk van het Nederlandse Rode Kruis, dan kunt u gewoon overmaken met behulp van toegezonden acceptgirokaarten. Als u echter vooral het plaatselijk werk wilt steunen doneert u dan s.v.p. via de collectebus.

Voor degenen, die hun bijdrage willen opvoeren als aftrekpost voor de fiscus, is er natuurlijk ook de mogelijkheid een bedrag rechtstreeks over te boeken naar rekeningnummer 3161.67.312 of 1527.98.463 ten name van het Ned. Rode Kruis, afd. Eerbeek-Hall-Loenen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.