Home / Eerbeek / Konijnenberg Bos en Groen bestrijdt de Eikenprocessierups

Konijnenberg Bos en Groen bestrijdt de Eikenprocessierups

(Business & Shoping) EERBEEK – Van mei tot augustus geven de Eikenprocessierupsen overlast. De rupsen hebben brandharen die zorgen voor irritaties en ontstekingen aan huid, luchtwegen of ogen. Voorkom die klachten. Vermijd contact met nesten en spinsels. Konijnenberg Bos en Groen kan ze voor u wegzuigen, waarmee het probleem verholpen wordt.

 

De Eikenprocessierups is de rups van een onopvallende grijze nachtvlinder, die als vliegtijd de maand augustus heeft. De vlinder legt dan 30 tot 200 eitjes in de toppen van Eikenbomen. Eikenprocessierupsen komen alleen voor in Eikenbomen en niet in andere boom- of heestersoorten. Al voor de uitlopen van de Eikenbomen komen de rupsen uit de eitjes. Voordat ze volgroeid zijn ondergaan ze vijf vervellingen. De kleur van de rups verandert van bruinig geel naar grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. Vanaf de derde vervelling krijgen de rupsen de eerste brandharen, die voor mens en dier vervelend zijn. Een volgroeide rups heeft ongeveer 700.000 microscopisch kleine brandharen.

De nesten worden vanaf het derde vervellingsstadium steeds duidelijker zichtbaar. Ze zijn herkenbaar aan het grijze spinsel dat om het nest gebouwd wordt. Hierin zitten de resten van de vervelling met de brandharen. De grotere nesten zitten meestal onderin de takken en op de stammen. De kleinere nesten bevinden zich veelal op de dunnere stamdelen.
 

“U moet elk contact met de Eikenprocessierupsen proberen te vermijden, ook met de resten ervan (vervellinghuidjes en spinseldraden). Tevens is het belangrijk dat u kinderen attent maakt op de mogelijke gevaren. Het is raadzaam om hals, armen en benen te bedekken in een gebied waar veel eiken staan. U moet zelf niet overgaan tot bestrijding, het is beter contact met ons op te nemen”, aldus Konijnenberg Bos en Groen.

Ook huisdieren kunnen klachten van brandharen krijgen. Vooral honden en paarden kunnen klachten krijgen als ze in contact komen met de brandharen van de rups. Voor honden zijn vooral de afgevallen nesten in het gras gevaarlijk. Let op dat ze deze niet in de bek nemen!
De klachten lijken in eerste instantie op neusverkoudheid, in enkele gevallen kan er sprake zijn van kortademigheid. Bij contact met de brandharen dient u niet te gaan krabben of wrijven, maar de huid, ogen en kleding goed wassen of spoelen met water. Algemeen verdwijnen de klachten binnen twee weken. Bij ernstige klachten kunt u het best contact opnemen met de huisarts.

 

Gezien de overlast voor mens en dier, is het belangrijk dat de rupsen in een zo vroeg mogelijk stadium worden ontdekt. Dan is de bestrijding het makkelijkst en meest effectief.
Konijnenberg Bos en Groen bestrijdt de Eikenprocessierupsen door middel van opzuigen. De medewerkers die de werkzaamheden uitvoeren zijn geheel uitgerust met gespecialiseerde kleding en adembescherming. Over het algemeen wordt het overgrote deel van de rupsen uit de bomen weggezogen. “Ga dus vooral niet zelf bestrijden. Wij kunnen de rupsen in uw tuin op professionele wijze verwijderen.”
Konijnenberg Bos en Groen is gevestigd in Eerbeek en is te bereiken op het nummer: 0313-654212. Meer info op de website: www.konijnenbergbosengroen.nl.
 

Lees ook

Succesvol bedrijvenvoetbaltoernooi

EERBEEK – Eerbeekse Boys hield het eerste weekend van juni het jaarlijkse bedrijvenvoetbaltoernooi. Onder gunstige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.