Home / Dieren / Filmhuis Dieren maakt zich op voor de toekomst

Filmhuis Dieren maakt zich op voor de toekomst

DIEREN – Het Filmhuis in Dieren heeft een aantal roerige jaren achter de rug. Nu de onzekerheid over een locatie om te draaien voorbij is, kunnen de vrijwilligers zich opmaken voor de toekomst. Onder aanvoering van een nieuwe voorzitter wordt hard gewerkt aan een plan voor de komende jaren.

Hella Klap stond de afgelopen jaren aan het roer van de vrijwilligersclub die het Filmhuis in Dieren runt. “Het waren tropenjaren”, vertelt ze. In 1997 opende TV Toys en betrok het Filmhuis hetzelfde pand aan de Wilhelminaweg in Dieren. Een mooi plekje en fijne zaal, waar het Filmhuis voor het eerst met 35 mm-films kon werken. “De verhuizing naar TV Toys was een grote stap”, aldus Klap. “Voorheen draaide het Filmhuis in de Drieschaar in Dieren Noord-Oost, waar het nog vrij onbekend was. Eens per maand was er een film te zien. In TV Toys kwam het Filmhuis ineens in het centrum en daarmee in beeld. Ook konden hier eens per week films worden vertoond. Daarbij kwam dan nog eens per maand een extra film.”
Het waren mooie tijden, waarin steeds meer mensen het Filmhuis ontdekten. De locatie en de extra films, die wat toegankelijker waren dan de typische ‘filmhuis-films’, droegen hier zeker aan bij. Helaas keerde het tij toen TV Toys in de problemen raakte. “Per 1 juli 2008 was TV Toys failliet, maar al tijden daarvoor was het spannend. Elk moment kon de deurwaarder op de stoep staan. We namen al regelmatig spulletjes mee naar huis om te voorkomen dat het pand zou worden afgesloten en we er niet meer bij zouden kunnen komen.”

Het werd al snel duidelijk: het Filmhuis moest verkassen. Maar waar naartoe? Een mooie, betaalbare locatie is in Dieren niet snel gevonden. Lang werd gedacht aan het kerkje aan de Middelhovenstraat. Schouwburg Theothorne was nauwelijks tot niet in beeld, het Filmhuis dacht dat dit te groot zou zijn. Bovendien was het particulier eigendom en daarmee niet te betalen voor een vrijwilligersorganisatie. Toen stichting Het Sprookjestheater de schouwburg ging exploiteren, bood dat weer nieuwe mogelijkheden. “Eind 2008 zijn we gaan draaien in Theothorne en met succes. Helaas bleek in november van dat jaar al dat het Sprookjestheater er financieel niet goed voor stond. Met wat subsidie konden ze nog een aantal jaar blijven, maar vorig jaar mei is de stichting gestopt met de exploitatie. We mochten van Henk Reusink, eigenaar van Theothorne het seizoen afmaken, maar daarna zouden we weer op straat staan”, vertelt Hella Klap. “Dat was enorm demotiverend voor de vrijwilligers, maar iedereen is gebleven. We wilden zo graag door! Toch hebben we een paar maanden niet kunnen draaien vorig jaar. Gelukkig is daarna een overeenkomst gesloten tussen Maurice Vloed, eigenaar van het horecagedeelte van Theothorne, en Henk Reusink. Ook heeft de gemeente een subsidieregeling voor Theothorne aangenomen, die het voor ons mogelijk maakt in de schouwburg te blijven. Eindelijk hebben we voor de komende jaren de zekerheid dat we een vaste plek hebben. Dat geeft ons de mogelijkheid verder na te denken over onze toekomst.”

Voor Hella Klap een moment om het stokje over te dragen aan Harry Stoffels. “Het is tijd dat iemand het overneemt die een visie heeft op de toekomst. Er staan grote veranderingen aan te komen en ik ben niet de persoon om die te leiden”, aldus Klap. Stoffels, één van de trouwste bezoekers aan het filmhuis, werd benaderd. “Ik ben juist gepensioneerd en heb de tijd. Ik heb jarenlang genoten van het filmhuis en vind het reëel dat ik daar nu iets voor terugdoe. Hella heeft het Filmhuis gered, nu is het tijd voor nieuwe ontwikkelingen”, aldus Stoffels. Eén van de grote veranderingen waar de twee op doelen is het digitaliseren van de films. “Alle Filmhuizen gaan digitaal werken, de ouderwetse spoelen met films verdwijnen. In de toekomst gaan we werken met een inlogcode via internet”, legt Stoffels uit. “Naast digitalisering, of mede daardoor, moeten we ons bezig gaan houden met professionalisering en commercialisering. Digitaal draaien is duurder, omdat we geen films meer kunnen huren samen met de filmhuizen in Doesburg en Doetinchem. Bovendien kunnen we er niet vanuit gaan dat we subsidie blijven ontvangen van de gemeente Rheden, dus zullen we financieel onafhankelijk moeten worden. Daarvoor moeten we meer bezoekers trekken en we moeten ons af gaan vragen hoe we dat willen doen.” Eén van de vraagstukken daarbij is de samenstelling van het filmprogramma. Commerciëlere films, zoals die nu ook de revue passeren, brengen meer geld in het laatje. Aan de andere kant is het Filmhuis ooit ontstaan om arthouse films te draaien. Hier moet een balans in worden gevonden. “We moeten heel bewust gaan kiezen wat we draaien en voor welke doelgroepen. Wie willen we met onze films bedienen? Doordat we in Theothorne draaien is de drempel al verlaagd ten opzichte van TV Toys. Hoe kunnen we het Filmhuis nog toegankelijker maken? Kunnen we leuke randactiviteiten bedenken, misschien met andere partijen als de bibliotheek of muziekschool? Allemaal vragen waar we een antwoord op moeten vinden”, aldus Stoffels. “Hiervoor gaan we met de vrijwilligers om tafel. We willen een plan opstellen met daarin een koers voor de komende jaren. Begin volgend jaar moet dit klaar zijn en gaat het Filmhuis een nieuwe periode in.”
Het seizoen 2010 / 2011, dat zo onzeker begon, sluit komend weekend af met Oscar-winnaar The King’s Speech. In september gaat een nieuw seizoen van start, waarin het 25-jarig bestaan van het Filmhuis zal worden gevierd. Hoe dat gebeurt, wordt te zijner tijd bekend gemaakt.
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.