Dierense Speeltuin Vereniging viert jubileum

DIEREN – Al 65 jaar kunnen alle kinderen uit Dieren, uit de regio en zelfs uit het hele land, zorgeloos spelen in de Dierense Speeltuin. De Dierense Speeltuin Vereniging viert 14 juni haar 65-jarige verjaardag met een receptie voor genodigden, leden en de vrijwilligers. Op 11 juni is er voor alle kinderen een spelletjesdag met het thema Spelen door de jaren heen.

Op 14 juni 1946 begon het allemaal. Een aantal buurtbewoners vond in die tijd dat het terreintje waar de opslagplaats voor de geallieerden op stond wel plaats kon maken voor een speeltuin; een plek waar kinderen zorgeloos konden spelen “Hier op deze plek ontstond de speeltuin 65 jaar geleden op een oppervlakte van twintig bij dertig meter”, vertelt Sonja Kapel, al 33 jaar actief vrijwilliger voor de Speeltuin. “Ik word zelfs al de oma van de speeltuin genoemd”, lacht ze. “Maar zonder die eerste enthousiaste oprichters 65 jaar geleden, hadden wij hier nu niet gezeten”, beseft Kapel zich maar al te goed. “Zij zijn toch degenen die na de oorlog het voortouw hebben genomen”, voegt Marieke Hartjes, voorzitter van de Speeltuin, eraan toe.
De heren Albers, Testerink, Tent Beeking, Tjookink, Harmenger, Peters, Hendriks en Zandkroos en mevrouw Van Ingen hebben de eerste zeven jaar echt gevochten voor het behoud van de speeltuin. Ze hebben geknokt tegen Provinciale Staten voor een hek om het terrein heen. Uiteindelijk kwam dat hek er ook en sindsdien kunnen alle kinderen zorgeloos en veilig spelen. In 1953 werd het terrein uitgebreid zoals het huidige terrein nu is. Ruim 40 jaar later, in 1999, werd de speeltuin een Deltaspeeltuin.

Hartjes begon als zestienjarige in de speeltuin te helpen, als vrijwilliger uiteraard. “Het was zo gezellig in de speeltuin”, vertelt ze. “Dat ik niet meer weg wil”. Sinds zes jaar is ze nu voorzitter. “Het is fantastisch om met kinderen te werken”. Ook Kapel is na 33 jaar nog steeds razend enthousiast. “We doen het allemaal vrijwillig, maar we krijgen het beste betaald want wat is nou mooier dan een glimlach van een kind?” En dat is ook precies waar de speeltuin voor staat. “Het gaat om het samenspel tussen alle kinderen. En dan bedoelen we ook ALLE kinderen, validen en minder-validen. De speeltuin noemen we liever ook niet een multiculturele speeltuin, want alle kinderen zijn gelijk. De Dierense Speeltuin is een plek voor alle kinderen waar zij zorgeloos en veilig kunnen spelen”.
Dat de vereniging er voor alle kinderen is, bewijst ook een aantal speeltoestellen. Zo kan een kind die in een rolstoel zit, wel mee op de skelterbaan in de tweepersoonsskelter. Ook het nieuwe project De Dierense Waterspeelplaats (zie schets) wordt een speelplaats waar kinderen in een rolstoel ook kunnen komen. De waterspeelplaats komt op de oude plek van de draaimolen. Het wordt een plek waar kinderen met water kunnen spelen. “Water en vooral water in combinatie met zand, is iets wat kinderen altijd trekt. We proberen dan ook de waterspeelplaats te koppelen aan de zandbak”, legt de voorzitter uit. Het is nog niet bekend wanneer de Waterspeelplaats er komt. “Voor het project is 132.000 euro nodig en we zitten nu op een bedrag van 66.000 euro”, zegt Hartjes. Op de waterspeelplaats komt heel waarschijnlijk een monument te staan. “Voor een symbolisch bedrag kunnen kinderen een ‘kinderkopje’ adopteren. De naam van deze kinderen wordt dan in het monument geïntegreerd. Op deze manier zijn de kinderen voor ‘eeuwig’ aan de speelplaats gekoppeld”, vertelt Hartjes enthousiast. De waterspeelplaats is een uniek project in Nederland. “Er zijn vast wel meer hele mooie waterspeelplekken in Nederland, maar niet één is toegankelijk voor kinderen met een beperking”, vertelt Kapel trots.
De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) is ook nieuwsgierig naar de toegankelijkheid van de Dierense Speeltuin voor mensen met een handicap. “Op 22 juni komt de speeltuinbende onze speeltuin testen”, vertelt Kapel. De vrijwilligers van de Dierense Speeltuin zijn niet bang voor het oordeel. “Enige tijd geleden kwam de Keuringsdienst van Waarde langs. Na een rondje van anderhalf uur door de tuin kwam hij terug met de mededeling dat hij nog nooit zo’n mooie en goed onderhouden speeltuin heeft gezien, helemaal gerund door vrijwilligers”, vertelt Kapel trots.
Terwijl de voorzitter en het manusje van alles door de fotoboeken bladeren kunnen ze niet goed aangeven wat er nou door de jaren heen veranderd is. “De normen in verband met de veiligheid zijn veel strenger geworden, maar verder is er niets veranderd. We zijn en blijven er voor het spelend kind”, vertelt Hartjes. Het bestuur ziet de toekomst positief in. “Ik zal ervoor blijven vechten dat de Dierense Speeltuin Vereniging nooit commercieel wordt. Het moet een vereniging blijven. We willen ook laten zien dat je ook met alleen het werk van vrijwilligers mooie dingen teweeg kan brengen”, licht Hartjes toe. “De Speeltuin mag nooit verloren gaan in Dieren. Ik denk ook dat als dat gebeurt er heel veel protest komt”. – Foto Lotte Bienias.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.