Modderkolk en Blom schutterskoningen Loenen

LOENEN – De spanning was vrijdagmorgen te snijden op het zonovergoten schietterrein aan het eind van de Loenerschepersweg in Loenen. De houten vogels hoog op hun post lieten zich niet zomaar van hun hoge zitplaats verdrijven. In totaal deden 313 Loenaren mee aan het vogel- en ballenschieten op de tweede dag van de jaarlijkse Oranjefeesten. Igo Blom van de ongehuwden schoot even over half twaalf goed raak en een kwartier later was het Herman Modderkolk die onverwacht de romp naar beneden deed tuimelen bij de gehuwden.

Voor menig Loenenaar is het een grote wens om éénmaal in zijn leven schutterskoning te worden. De kans is ieder jaar klein, door het grote aantal schutters. Op een prima plek voor in het bos begonnen de mannen om half negen met het schieten. Voor de kogelvangers stonden twee (houten) vogels opgesteld. Er werd geschoten met ouderwetse voorladers. De boerenkapel De Plaggenstèkers van OLTO zorgde voor een gezellige sfeer met vrolijk deuntjes.
In een vlot tempo vuurden de schutters de kogels af naar de vogels. Maar deze bleek erg taai te zijn. Bij de gehuwden waren 172 schutters die in totaal 375 schoten hebben gelost. In het bestuur van de organiserende Nationale Feest- en Herdenkingsverening heeft men een man die zorgt voor het laden van de geweren. Sinds een jaar of vijf doet Herman Modderkolk dit. Hij doet echter ook mee aan het schieten, want ook hij wil eenmaal koning zijn. Juist toen hij in de derde ronde aan de beurt was wankelde de vogel. Een goed gemikt schot besliste het lot. Modderkolk (50 jaar), werkzaam aan de kartonmachine bij Solidpack Loenen, mag zich een jaar schutterskoning noemen. Zijn vrouw Ans werd koningin.
De kop ging er af door Teun Berends, de eerste vleugel door Hans Ruegebrink, de tweede vleugel door Gerrit Vriezekolk en de staart door Hans Modderkolk.

Bij de ongehuwden waren er dit keer 141 schutters. Bij het 315e schot, gelost door Igo Blom, viel de vogel. Blom (22 jaar) is opleidingsadviseur. Voor de vierde keer deed hij mee. De kop werd geschoten door Vincent Modderkolk, de eerste vleugel door Herman Bos jr, de tweede vleugel door William Brom en de staart door Jeroen Jansen.

Tussendoor werd nog een rondje ballenschieten gehouden. De eerste knikkerbal was voor Peter Hol, de tweede knikkerbal voor Henk Hoekman, de eerste kleine bal voor Harry Havekes, de tweede kleine bal Bennie Hoekman, eerste middenbal Maarten Baltussen, tweede middenbal Berry Koller, eerste grote bal Nico van Ark en tweede grote bal Jan Elijzen.
Na afloop ging het achter de muziek aan naar Den Eikenboom waar weer als vanouds werd getoost op het welzijn van de schutterskoningen 2011.

Bij de foto: Igo Blom (links) en Herman Modderkolk met de restanten van de ‘geschoten’ vogels – foto: Martien Kobussen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.