Home / Dieren / Sporten mag best pijn doen

Sporten mag best pijn doen

DIEREN – Het is zeker niet zo dat hij gek is op pijn, maar als het erbij komt tijdens het sporten wordt het verbeten, want doorgaan is het credo. Mark Groeneweg is een echte duursporter. Afgelopen weekend won hij andermaal de Veluwezoomloop, een wedstrijd over tien kilometer. Feitelijk maar een klein eindje voor de 39-jarige Dierenaar, die doorgaans op langere trajecten strijd levert tegen de omstandigheden, z’n tegenstanders maar vooral zichzelf. Het gaat om de uitdaging.

“Hardlopen is verslavend. Het geeft je een goed gevoel. Bekend is dat het lichaam bij het doen van een inspanning endorfines aanmaakt. Dat zijn verslavende stofjes die je een goed gevoel geven. Die maken dat je je prettig voelt als je bijvoorbeeld hardloopt. Ik voel me prettig tijdens het hardlopen, ook al doet het soms veel pijn als je je grenzen verlegt”, vertelt Mark Groeneweg. In het Pinksterweekend volgt weer zo’n moment, als in Apeldoorn vier wedstrijden in vier dagen worden gehouden met een totale lengte van honderd kilometer. Hij kijkt er naar uit.

Beroepssporter kan hij zichzelf niet noemen. Hij kan er immers niet van leven. Maar zijn leven staat wel geheel in het teken van sporten. Hij werkt halve dagen bij De Cirkel in Rheden en heeft een eigen bedrijfje waar hij mensen professioneel kan helpen als ‘personal coach’, trainer en gewichtsconsulent. (www.veluwesport.com). Allemaal functies waar hij de benodigde papieren en ervaring voor in huis heeft. Mark Groeneweg leeft voor de sport, voor de uitdaging, weer de óntspannende ínspanning. Genieten van het ‘buiten bezig zijn’ en van trainingen in de natuur, lopend of op de mountainbike. Ook tijdens vakanties, want echtgenote Marion loopt ook hard. “Als wij op vakantie gaan, nemen we altijd wel een paar loopschoenen mee”, vertelt hij.

Groeneweg deed eigenlijk altijd wel aan sport. Hij was ondermeer actief als bakkenist in de zijspan-motorcross. En ook beoefende hij jarenlang teamsporten. Maar dat vond hij eigenlijk niets. Te veel mensen in het team die er niet voor de volle honderd procent voor gingen.
In 1999 kwam het hardlopen in zijn leven. “Iemand daagde me uit: Kun jij een marathon lopen? Jawel, maar dan wil ik wél die van New York doen. Hij ging trainen, werd lid van Gelre in Dieren, kwam in contact met trainer Jan Strijker en liep die marathon. Strijker begeleidt Groeneweg nog steeds bij diens uitdagingen. Eén ervan was de Trans Alpine, een loop van 300 kilometer in 8 dagen, maar extreem zwaar vanwege de 16.000 hoogtemeters in het parcours in de Alpen van Duitsland, Italië en Oostenrijk. Het was ook zo’n uitdaging van ‘kijken of ik dat ook kan?’ “Het was inderdaad eens maar nooit weer”, aldus Groeneweg. “Niet zozeer vanwege de fysieke en mentale inspanning, maar vooral omdat de voorbereiding enorm is. Het heeft veel tijd en geld gekost. Bovendien, als je eenmaal hebt laten zien aan jezelf dat je het kunt, is het mooi een andere uitdaging te zoeken.”

Minsten vier keer in de week wordt er getraind en en passent werd ook vader Bob Groeneweg aangestoken. Die liep op z’n 70ste naar het zilver tijdens het NK Halve Marathon. Ook zo’n mannetjesspurter die graag een uitdaging aangaat. Want daar draait het om, om de uitdaging. Steeds nieuwe doelen stellen. Volgend jaar wordt Mark 40 jaar en dat vraagt om een nieuwe uitdaging. “Ik ga volgend jaar op het Nederlands Kampioenschap de 10 kilometer lopen en me daar helemaal op voorbereiden. Dat is voor mij een uitdagende afstand, want doorgaans loop ik langere wedstrijden.”

Het doel van dat alles is eigenlijk heel simpel. Groeneweg: “Het gaat om leuke dingen doen. Dat is sporten voor mij. Dat ik daarnaast ook in de sport actief ben, als begeleider, maakt daar ook deel van uit. En ik houd er van om dingen aan te pakken, niet uitstellen maar het gewoon proberen, je er in vastbijten. De uitdaging aangaan.”

Foto:
Mark Groeneweg hangt ‘uitgewoond’ over een hek. Sporten betekent voor hem het aangaan van fysieke en mentale uitdagingen, het opzoeken van z’n grenzen.
 

Lees ook

Grootse theaterdienst

DIEREN – Wat gebeurt er als je één genereuze generaal, twee stoere soldaten, twee invloedrijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.