De sluiting van de winkel van Sweers is een aderlating voor Angerlo

ANGERLO – Het bedrijf Sweers in Angerlo sluit op 2 juli haar deuren. Henk en Willy Sweers hebben de zaak van zijn ouders dan 43 jaar voortgezet, maar nu wordt het tijd om te genieten van elkaar en van de kinderen en kleinkinderen. Opvolging hebben ze niet. Willy Sweers: ,,Ik vind het vooral erg voor de oudere mensen in Angerlo. Zij konden bij ons voor alles terecht en nu moeten ze toch naar Doesburg.”

De zaak aan de Dorpsstraat 8 in Angerlo bestaat eigenlijk uit een heleboel kleine zaakjes: een tabakszaak, een slijterij, een stomerij, een servicepunt voor TNT, een fietshandel, een taxibedrijf en een autorijschool. ,,Om je hoofd boven water te houden in een klein dorp als Angerlo moet je je wel op meer dingen richten, je kunt niet van één onderdeel leven”, vertelt Willy Sweers.

Het bedrijf Sweers werd 75 jaar geleden opgezet door de ouders van Henk Sweers. Het begon als een tabakszaak met een taxibedrijf en het repareren van fietsen. Vrij snel begon vader Sweers ook met een autorijschool. Henk Sweers was enig kind en hij wilde zijn vader wel helpen in de zaak. Na zijn diensttijd nam hij de rijschool voor zijn rekening. Ook reed hij vaak met de taxi.
Vooral het taxionderdeel van de firma Sweers liep in de beginjaren prima. ,,Weinig mensen hadden in die tijd een auto. Ook artsen niet, zij deden alles op de fiets. In de nachtelijke uurtjes hebben we daarom vaak met de dokter naar Zevenaar en Steenderen gereden als hij werd opgeroepen voor een spoedgeval.”

In 1968 namen Henk en Willy Sweers de zaak over van zijn ouders. Alle bedrijfstakken werden voortgezet en in de loop van de jaren werden er zaken uitgebreid en kwamen er nieuwe onderdelen bij de firma. Zo werd de werkplaats en garage in 1978 omgetoverd tot een echte fietsenwinkel. ,,Eerder hadden we één fiets in de vitrine van de tabakszaak staan. Als mensen dan een fiets wilden kopen, dan gingen we met de klant naar de Gazellefabriek om met de klant een fiets uit te zoeken. In de beginjaren ging dit prima, maar later wilde de Gazelle het niet meer op deze manier voortzetten en hebben we besloten om ook fietsen op voorraad te nemen en hebben we een fietsenwinkel opgezet.”
Een jaar later wilde Willy Sweers ook een slijterij toevoegen aan de verschillende diensten die men al te bieden had. In de gang achter de tabakswinkel verschenen schappen met allerlei soorten drank en ook hier kwamen al snel vaste klanten op af. ,,Vooral voor wijn en jenever heb ik veel vaste klanten.”
In 1981 nam Sweers ook het postagentschap over van de buurvrouw. En in 1998 kwam er ook een stomerijdepot bij de firma. ,,Eigenlijk konden mensen voor bijna alles bij ons terecht. Het is echt een aderlating voor het dorp dat we er nu mee stoppen”, aldus Willy Sweers.
Ze ziet echter geen mogelijkheid voor een overname. ,,Onze kinderen hebben allemaal een fijne baan en ook van andere kanten heb ik nog geen geluiden gehoord dat er mensen zijn die het bedrijf over zouden willen nemen.”
Willy Sweers vindt het wel jammer om te stoppen. ,,Ik vind het vooral erg voor de oudere mensen in Angerlo. Zij konden bij ons voor alles terecht en nu moeten ze toch naar Doesburg. Voor sommige mensen is dat niet haalbaar. Zij worden daardoor heel erg afhankelijk van anderen. Ook zal ik de contacten met alle klanten erg gaan missen.”
Maar doorgaan is volgens Willy Sweers ook geen optie. ,,We hebben vorig jaar al na rijp beraad besloten dat we dit jaar wilden stoppen met de zaak. Dit jaar is er ook keelkanker geconstateerd bij mijn man, waardoor hij het een tijd rustig aan moest doen. Maar inmiddels herstelt hij goed. Voor onze zeventigste verjaardagen wilden we kunnen gaan genieten van de vrijheid. Nu staan we toch 24 uur per dag klaar voor de zaak. En alle rompslomp die komt kijken bij het runnen van zoveel verschillende zaakjes, dat gaat zijn tol eisen. Bovendien is er in 2006 en 2007 drie keer bij ons ingebroken. Dat heeft ons veel geld en energie gekost. We willen echt gaan genieten van de rust.”

Grote plannen voor de komende periode heeft de familie Sweers nog niet. Wandelen en genieten van de zomerzon lijkt Willy Sweers een mooi begin. ,,We blijven wel in dit huis wonen. Alleen de winkelgedeeltes zullen leeg worden. Dat zal wel even wennen zijn.”

Ook voor de inwoners van Angerlo zal het zeker wennen zijn. ,,Het is erg jammer dat er weer een bedrijf haar deuren sluit in Angerlo. Het was echt een ‘Winkel van Sinkel’, een dorpswinkel waar je van alles wat kon vinden”, vertelt voorzitter Theo Kuster van het wijkcoördinatieteam. ,,Ik vind eigenlijk dat de overheid meer subsidies zou moeten geven aan bedrijven in de kleine kernen, zoals Angerlo. Dan zouden jongeren misschien ook eerder deze stap durven zetten.”
Toos ten Veen van Bakkerij Ten Veen vindt het ook jammer dat haar overburen stoppen met het bedrijf. ,,Ik vind het mooi dat ze nog zo lang zijn doorgegaan, maar nu zij stoppen, blijven er niet veel winkels meer over in Angerlo. Het sterft helemaal uit.” De inwoners van Angerlo hoeven overigens nog niet bang te zijn dat ook de bakkerij vertrekt. ,,Wij willen het nog zeker tien jaar volhouden.”
 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.