Home / Eerbeek / Ontmoet Amnesty International tijdens de Eerbeekse avondvierdaagse

Ontmoet Amnesty International tijdens de Eerbeekse avondvierdaagse

EERBEEK – Op 28 mei 1961 verscheen in de Engelse krant The Observer het beroemde artikel ‘De vergeten gevangenen’ van Peter Benenson: een oproep tot actie voor zes gewetensgevangenen. Deze idealistische daad van één persoon kreeg een ongekende respons. Het was het begin van Amnesty International.

Er waren veel opmerkelijke momenten in Amnesty’s geschiedenis. Hoe is Amnesty verder gegaan? En wat is er gebeurd met opmerkelijke mensen zoals Václav Havel, de Dwaze Moeders, Ken Saro-Wiwa, Helen Prejean, Aung San Suu Kyi en Shirin Ebadi?
Mensenrechten en solidariteit, daar draait het bij Amnesty International sinds 1961 om. De afgelopen 50 jaar hebben er enorme verschuivingen plaatsgevonden. Tegelijkertijd is de wereld vele malen kleiner geworden door moderne media en communicatiemiddelen, dat hebben we met name de afgelopen weken kunnen ervaren.

Amnesty heeft die vijftig jaar veel bereikt; wereldwijd bekend gemaakt wat de mensenrechten zijn, en hoe ze worden geschonden. Door acties van Amnesty zijn gewetensgevangenen vrijgelaten, verdragen aangenomen, en is de doodstraf wereldwijd teruggedrongen. Amnesty kreeg de afgelopen jaren voor haar werk o.a. de Nobelprijs voor de Vrede, de Erasmusprijs en de VN Mensenrechtenprijs. Maar de belangrijkste prestatie is misschien wel het besef dat mensen, ‘gewone burgers’, zich met succes kunnen verenigen tegen onrecht.

Amnesty gaat ook na deze 50 jaren nog door, moet nog door, er is nog veel te doen. Ook in Eerbeek kan een steentje worden bijgedragen. Tijdens de komende avondvierdaagse vindt u daarom, zoals elk jaar, de Amnesty stand. Daar kunt u een petitielijst tekenen – ook uw handtekening helpt.
 

Lees ook

Succesvol bedrijvenvoetbaltoernooi

EERBEEK – Eerbeekse Boys hield het eerste weekend van juni het jaarlijkse bedrijvenvoetbaltoernooi. Onder gunstige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.