Prima weer voor scheren

LOENEN – De publieke belangstelling voor het 41e Loenense Scheerdersfeest was weer wat groter dan vorig jaar. Voor jong en oud blijft het schapenscheren in Loenen een leuk feestje, waar men graag naar komt kijken. Van heinde en verre komt men snuffelen en luisteren, want op het terrein bij Den Eikenboom is veel te beleven. Niet alleen schapenscheren, maar ook demonstraties van oude ambachten, kramen en vrolijke muziek van de boerenkapel De Plaggenstekers.

Herder Roelof Brandsma (foto) had het zaterdagmorgen even niet gemakkelijk bij het vertrek van de schapen en honden vanaf de schaapskooi naar het centrum van Loenen. Doordat de schapen dit jaar wat later hun lammeren hebben gekregen en het feest een weekje eerder is, kon pas vrijdag de ooien gescheiden worden van hun jongen. Daarom willen ze het terrein in het bos niet vlot verlaten, maar de herder zette toch door en de honden dreven de dieren richting het toegangshek waar de boerenkapel De Plaggenstèkers van OLTO ook weer present was. In optocht ging het daarna richting Loenen waar de kudde even over negen uur arriveerde.

Ook de mannen en vrouwen achter de kramen deden in Loenen goede zaken. Voor het goede doel (Restauratiefonds Protestantse Kerk) werd door een aantal vrouwen (spek)pannenkoeken gebakken. Het Veluwse gerecht Kruudmoes, waarvan velen smullen maar dat nog meer mensen ‘bar vies’ vinden, werd vlot verkocht. Muziekvereniging OLTO bakte weer de oliebollen en een paar verenigingen probeerden het publiek warm te maken voor hun activiteiten.
Zonder oude ambachten, geen scheerdersfeest. Ook nu weer wist secretaresse Rikie Waanders een aantal mannen en vrouwen te strikken om in Loenen te demonstreren. Het bezembinden, weven, stoelen matten, papier scheppen en nog veel meer was hier te zien. Tussen de kramen waren de herdermeisjes, tieners in de kleding van vroeger, te vinden die de standhouders en scheerders op tijd voorzien van koffie met een broodje – foto: Martien Kobussen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.