Brummen stemt tegen VNG-bestuursakkoord

BRUMMEN – De gemeente Brummen is het, samen met vele anderen, niet eens met het nieuwe VNG-bestuursakkoord. De raad heeft donderdag burgemeester Joosten opdracht gegeven tegen dit akkoord te stemmen.

Het bestuursakkoord is gesloten tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), samen met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW), met het Rijk. Met name het sociale deel van het akkoord roept veel verzet op. Er worden veel taken van het Rijk en de provincie overgeheveld naar de gemeente, maar er komt geen extra geld voor de uitvoering van deze taken.
Ook het merendeel van de Brummense raadsleden kan zich niet vinden in dit besluit, wat tijdens de raadsvergadering van donderdag ter tafel werd gebracht. Geert van Klinken van de PvdA vindt dat het de gemeenten onmogelijk wordt gemaakt sociaal beleid te voeren op het gebied van Sociale Zaken, de Wmko en de regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Het akkoord treft vooral de allerzwaksten van de maatschappij. Koos Pauw van het CDA gaf aan dat de lokale afdeling het door de landelijke partij ondertekende bestuursakkoord niet kan ondersteunen. Ook volgens hem moet het VNG terug naar de onderhandelingstafel. Ook lokale partij IVP ziet dat decentralisatie niet automatisch betekent dat het met minder geld af kan. Neem bijvoorbeeld het Centrum voor Jeugd en Gezin. De VVD is de enige partij die het volste vertrouwen heeft in het bestuursakkoord. Gerda Jolink van de fractie maakt zich wel zorgen, maar gelooft stellig dat het wel goed komt.
Burgemeester Joosten gaf aan dat het college geen oordeel durf te geven over het bestuursakkoord. Het college deelt de zorgen die in de raad leven, maar is volgens Joosten niet in staat een en ander tegen elkaar af te wegen. De burgemeester twijfelt over zijn stem, maar door de tegenstand van PvdA, CDA en IPV zal deze negatief moeten zijn.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.