Home / Rheden / Raak jonge hertjes niet aan

Raak jonge hertjes niet aan

RHEDEN – Het kan zomaar gebeuren in deze tijd van het jaar, dat mensen tijdens een wandeling een aandoenlijke bambi tegen het lijf lopen. Een prachtige ervaring, maar hierbij direct een waarschuwing: neem direct weer gepaste afstand en raak het jong vooral niet aan. Anders kan de moeder haar jong verstoten. Afgelopen weekend gebeurde iets dergelijks in het Deelerwoud bij Natuurmonumenten.

Wandelaars kwamen een edelhertenkalf tegen. Het diertje drukte zich diep in het gras. Het wekte de indruk door de moeder verlaten te zijn. De wandelaars probeerden het kalfje water te geven en raakten het daarbij ook met de handen aan. Elk jaar in het voorjaar gebeurt dit weer. Hoe goedbedoeld ook, bedenk dat zo’n kalfje niet verlaten is! De wandelaars hebben de hinde onbedoeld en misschien ook ongemerkt weggejaagd. Toch houdt ze zich in de buurt op en houdt haar jong in de gaten. Het kalfje drukt zich dan, en men denkt dan dat deze is verlaten door de moeder.

Het advies van de boswachter is dat de mensen het kalfje rustig moeten laten liggen en het dier vooral niet moeten aanraken! Door de mensengeur bestaat de kans dat de hinde het kalfje niet meer accepteert… In het geval van het kalfje in het Deelerwoud heeft de gewaarschuwde boswachter het naar schatting twee dagen oude kalfje voorzichtig tussen plukken gras (om geen mensengeur achter te laten) iets verder het bos in gebracht en ’s avonds was het kalfje gelukkig weer opgehaald door de moeder.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.