Doe mee aan de actie Heg en Houtwal

REGIO – Een fraaier landschap met meer heggen en houtwallen. Dat is het doel van het Steunpunt Heg en Houtwal. Zij wil de totale lengte van heggen en houtwallen in het landschap met behulp van particuliere eigenaren vergroten. Vorig jaar zijn in Gelderland dankzij twee succesvolle acties van het Steunpunt vijftienduizend stuks bosplantsoen als meidoorn, sleedoorn, els en hazelaar aangeplant. Met steun van de Nationale Postcode Loterij konden particuliere eigenaren met 50% korting haag- en bosplantsoen aanschaffen. Vanwege dit succes biedt het Steunpunt Heg en Houtwal deze actie opnieuw aan voor bewoners in Gelderland. Meld u nu aan op www.landschapsbeheergelderland.nl.

Deelnemers kunnen nu haag- en/of bosplantsoen met 50% korting aanschaffen. Samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland ontwerpt u uw eigen heg of houtsingel. Voor elke belangstellende wordt een soortenlijst opgesteld en het plantmateriaal besteld. Zo krijgt ieder zijn eigen heg, houtwal of singel. Deze actie wordt volledig gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

Wilt u hieraan meedoen? Voor deelname gelden bepaalde eisen aan de minimaal aan te planten lengte en breedte van de hagen. Kijk op www.landschapsbeheergelderland.nl.
Het gaat om het aanleggen van lange verbindende linten in het agrarisch cultuurlandschap. Alleen landschappelijke beplanting komt in aanmerking, geen erfbeplanting. De elementen die in aanmerking komen zijn: houtsingels, houtwallen, vrij uitgroeiende hagen enelzensingels. De minimale lengte die u moet aanplanten is 100 meter.

Achterliggend doel van deze actie is het aanleggen van landschappelijke beplanting, lange, verbindende elementen in het agrarisch cultuurlandschap waarlangs dier- en plantensoorten zich kunnen verspreiden. Vroeger, voor de introductie van het prikkeldraad, gebruikte men heggen en houtwallen als erfafscheiding. Het resultaat waren kleine, beschutte percelen met vaak een eigen microklimaat en veel dierenleven in en rondom de heg. Vogels broeden in de heg en zoogdieren steken via een heg een open gebied over. Insecten profiteren van de nectar van meidoornbloesems. Kortom, het landschap wordt waardevoller en fraaier met meer heggen en houtwallen.

Het Steunpunt Heg en Houtwal is in het leven geroepen door Landschapsbeheer Gelderland in samenwerking met de stichting Heg en Landschap. Dit Steunpunt hoopt door het geven van advies en steun zoveel mogelijk bestuurders en bewoners in Gelderland enthousiast te maken om een actieve bijdrage te leveren aan een hoogwaardig heggen- en houtwallenlandschap. Doel van het Steunpunt is het bekendmaken van de rol van heggen en houtwallen in het landschap vanuit verschillende invalshoeken en het verspreiden van de kennis rondom de mogelijkheden van gebruik en het beheer van heggen en houtwallen.

Kijk voor de voorwaarden en een aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.