Home / Doesburg / SP Doesburg: vaker kwijtschelden gemeentebelasting

SP Doesburg: vaker kwijtschelden gemeentebelasting

DOESBURG – Gemeenten hebben onlangs van het Rijk de wettelijke ruimte gekregen om vaker de lokale belastingen zoals OZB en afvalstoffenheffing kwijt te schelden. De SP-fractie wil dat Doesburg van die mogelijkheid gebruik maakt.

Veel mensen met een minimuminkomen lopen kwijtschelding van lokale lasten mis, omdat ze een heel klein beetje geld gespaard hebben. Tot nu toe was landelijk bepaald dat die kwijtschelding alleen gegeven mocht worden als er helemaal geen reserves waren. Dat wordt nu veranderd: gemeenten mogen kwijtschelding geven zolang het spaargeld niet uitkomt boven het bedrag dat mensen mogen hebben zonder hun recht bijstand te verliezen.

SP-raadslid Petra Senhorst vindt dat de gemeente Doesburg van de nieuwe regels moet uitgaan, ook voor de aanslagen over 2011. “We kregen over de veel te strikte regeling diverse klachten binnen bij onze SP-Hulpdienst”, legt ze uit. “Mensen die qua inkomen zonder meer in aanmerking zouden komen voor kwijtschelding kregen een afwijzing omdat ze net iets meer dan 2000 euro op hun bankrekening hadden staan. Dit is van de gekke, want zo dwing je spaarzame mensen om voortaan maar niets meer aan de kant te leggen of om hun spaarcentjes in een oude sok te gaan bewaren. Deze praktijk moet stoppen. Van het Rijk hoeft de gemeente helemaal niet meer zo belachelijk streng te zijn.”

De SP wil dat ook kleine zelfstandigen gemakkelijker in aanmerking komen voor kwijtschelding. Senhorst: “Naast mensen met een klein beetje spaargeld kan de gemeente ook kleine zelfstandigen beter van dienst zijn. Zo’n 40.000 kleine ondernemers kunnen volgens de Belastingdienst nu kwijtschelding krijgen. Eerder kon dat niet omdat kwijtschelding gezien werd als het bieden van een concurrentievoordeel. Maar het gaat niet om zakelijke lasten, maar om privé-lasten. En dan moet het inkomen tellen, en niet de vraag of men een eigen bedrijf heeft.”
De Doesburge SP-fractie wil dat de gemeente meteen overschakelt op de nieuwe regels en burgers erop wijst dat ze nu meer recht hebben op kwijtschelding
 

Lees ook

Gezellige Montmartre Markt

DOESBURG – Onlangs werd tweede Montmartre Markt van dit seizoen gehouden in het historische centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.