Hond in de zorg bij De Groote Modderkolk

LOENEN – In juni stelt zorgboerderij De Groote Modderkolk te Loenen haar locatie beschikbaar voor een driedaagse cursus waarbij cursisten leren wat er bij komt kijken om een hond veilig, verantwoord en effectief in de zorgsector als therapeutisch hulpmiddel in te zetten. De cursus sluit goed aan bij de filosofie van de zorgboerderij: het stimuleren van het unieke verbond tussen mens en natuur!

De zorgboerderij maakt in het algemeen gebruik van het principe dat activiteiten met dieren uitermate geschikt zijn om het beste in jezelf naar boven te halen. Men kan zorgen voor een ander in plaats van zelf verzorgd te worden. Men krijgt verantwoordelijkheden bij het verzorgen van een dier, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. Activiteiten op de zorgboerderij waarbij dieren worden ingezet zodat cliënten deze kunnen verzorgen of aaien worden dierondersteunde activiteiten (DOA) genoemd. Wanneer een dier gericht wordt ingezet als hulpmiddel tijdens een therapiesessie om een van te voren vastgesteld therapeutisch doel te behalen dan spreekt men van dierondersteunde therapie (DOT).
Werken met honden in de zorg vergt echter kennis van zowel het gedrag van de hond, als van de effecten en toepassingen van DOT. Wat voor oefeningen doe je bijvoorbeeld met een autistisch kind dat moet leren omgaan met frustraties en welke hond zet je daarvoor in?

In samenwerking met Stichting Contacthond is voor mensen die met hun eigen hond iets voor een ander willen betekenen de cursus ‘Hond in zorg’ ontwikkeld. In twee theoriedagen en een praktijkdag maken deelnemers kennis met (onder andere) mogelijkheden, effecten, risico’s en doelgroepen van DOT en DOA, de grondbeginselen van hondentraining, basiskennis over hondengedrag en omgangs-/gesprekstechnieken met cliënten. De cursus trekt belangstelling van mensen die in de zorg werken, en van hondeneigenaren die een nieuwe uitdaging zoeken of het plezier dat zij aan hun hond beleven willen delen met anderen.
Er is nog plaats voor de eerstvolgende cursus in juni (18, 19 en 25 juni). Voor meer informatie over de cursus zie www.contacthond.nl. Aanmelden voor de cursus kan door een bericht te sturen naar info@contacthond.nl
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.