Scheerdersfeest en boeken- en speelgoedmarkt in Loenen

LOENEN – Het Schaapscheerdersfeest wordt dit jaar in Loenen een weekje eerder gehouden dan voorgaande jaren. De traditie van de eerste zaterdag van juni wordt doorbroken omdat in het eerste weekend van juni de Loenense kermis wordt gehouden.

De schapen worden nu geschoren op zaterdag 28 mei. Er zijn dan gelijktijdig twee evenementen in Loenen waar veel publiek op af zal komen. Het Scheerdersfeest op het terrein bij restaurant Den Eikenboom en de Boeken- en Speelgoedmarkt van de Protestante Gemeente in en bij het Jeugdhuis zijn op loopafstand van elkaar te bereiken.

De Schaapscheerderscommissie ‘Het Loenens Heideschaap’ neemt de organisatie weer op zich van het 41e scheerdersfeest. Om 08.30 wordt de kudde bij het toegangshek bij de Loenermark aan de Droefakkers opgewacht door de boerenkapel De Plaggenstèkers van OLTO en Gerard Nijhof, de voorzitter van de commissie. Daarna gaat de kudde begeleid door herder Roelof Brandsma en zijn honden naar Den Eikenboom waar het festijn om 09.00 uur begint en zal eindigen om 16.00 uur. Ongeveer 100 schapen moeten dan op de ouderwetse manier met de schaar door een tiental scheerders en scheersters zijn geschoren.
Op het feestterrein staan diverse kramen met koopwaar en worden weer demonstraties gegeven van klompenmaken, kantklossen, spinnen, zeis haren, bezembinden, mandenvlechten, pottenbakken en papierscheppen. Verder is er een kraam waar pannenkoeken worden gebakken. Maar men kan op deze kraam ook de ouderwetse kruudmoes kopen. Oliebollen worden er op een andere kraam verkocht. Nieuw is dit jaar een workshop. In een stand kunnen de kinderen vilten van wol onder leiding van Isabelle van Doesburg. De bijenvereniging Eensgezindheid uit Eerbeek is present met een voorlichtingsstand.
Gelijktijdig wordt er die dag rondom het Jeugdhuis aan de Beekbergerweg van 9.30 tot 15.00 uur een groots opgezette Boeken- en Speelgoedmarkt worden gehouden. Naast een grote collectie spullen, draait ook het Rad van Fortuin met mooie prijzen. In een kraam bakt dominee Hans van Driel weer heerlijke hamburgers. De opbrengst is bestemd voor de restauratie van het hekwerk rondom kerk en begraafplaats.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.