Home / Rheden / Rheko jubileert

Rheko jubileert

RHEDEN – Korfbalvereniging Rheko viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Komende zaterdag is er een groots feest voor alle leden en oudleden. De officiële receptie is al gehouden. In juni staan er nog meer festiviteiten op het programma.

Rheko werd op 10 mei 1961 opgericht door een paar jonge onderwijzers: Gerda Moret, Elly van de Westeringh en Wim Scholten. Ze kenden elkaar van een gespreksgroepje met dominee Waardenburg, die overigens pas onlangs overleed. Er was in die jaren niets te doen voor de christelijke jeugd en de dominee porde de twintigers op: “Bedenk eens wat!” Gerda Moret kwam uit een korfbalfamilie en zo ging het balletje… de korf in. Met schoolcollega’s en kennissen startte de club met ongeveer twintig leden. Er werden twee seniorenteams (vanaf veertien jaar was je al senior) van toen nog twaalf personen gevormd. Trainingen vonden plaats op het schoolplein van de toenmalige Groen van Prinstererschool aan de Arnhemseweg, spelmaterialen werden gekocht uit de persoonlijke inleg van de leden ter hoogte van maar liefst 75 Hollandse Florijnen. Tjalling de Boer, nu waarnemend voorzitter en al veertig jaar lid, haalt herinneringen op met Johan Meurs, secretaris en lid vanaf het ‘tweede’ uur. “Niemand had in die tijd nog een auto, dus vervoer naar de uitwedstrijden ging per bus. Dat was een belevenis! Maar het hele wedstrijdprogramma hing af van de route. Dus degenen die het eerst werden afgezet, moesten het langst wachten totdat ze weer werden opgehaald.”

Al in 1962 werd een jeugdafdeling gestart en groeide de club gestaag tot een redelijk stabiel aantal van rond de 250 leden. In de jaren tachtig was er een piek met meer dan driehonderd, nu zijn er 230 leden. Tjalling: “De kracht van Rheko is dat het een echte familievereniging is. Ook al verhuizen mensen, de contacten blijven.” Johan: “Sommigen blijven zelfs bij Rheko spelen, ook al wonen ze elders, omdat ze het verschil qua sfeer voelen.” Korfbal is een sport die men van jong tot oud kan spelen. Bovendien zijn teams altijd gemengd: mannen en vrouwen spelen samen. In vergelijking met tennis of voetbal valt op dat bij die sporten vaak maar één gezinslid speelt, terwijl bij Rheko complete gezinnen lid zijn. Johan weet nog een reden waarom de onderlinge banden hecht zijn: “Bij Rheko zijn de trainers van de jeugdteams meestal spelers van een seniorenteam; als die zelf moeten spelen, dan willen de pupillen kijken. Met name in de zaal geeft dat een gezellige huiskamersfeer. In het veldseizoen lijkt het bij ons wel een recreatieterrein. De toeschouwers zitten of liggen lekker in het gras.” Voor leden die niet meer kunnen of willen korfballen, bestaat de mogelijkheid om te jeu de boulen. “We willen ook die mensen binden,” verklaren de heren eenvoudig.

Interne communicatie heeft altijd hoog in het vaandel gestaan. Johan: “Het weekbericht is een heel sterk punt van Rheko. Henk Welmers, nu erelid, is ermee begonnen. Van elke wedstrijd wordt een verslagje gemaakt en de agenda voor komende week staat erin. Ook al gaat er nog steeds heel veel tijd en energie in het maken zitten, tot op de dag van vandaag wordt er wekelijks een nieuwsbrief gemaakt. Dat stimuleert de clubbinding enorm.” Vroeger moest het weekbericht gestencild worden en daarna per fiets rondgebracht; tegenwoordig is het weekbericht grotendeels digitaal. Bij de ouderen wordt de nieuwsbrief nog ouderwets op papier bezorgd. Van leden of de ouders ervan wordt verwacht dat men een handje meehelpt om de vereniging draaiende te houden onder het motto ‘iedereen aan de slag’. Tjalling: “Je ontvangt de voordelen van het meespelen in de competitie, daar moet je iets voor terugdoen in de vorm van klussen. In het algemeen lukt dat goed, al is het best lastig om bijvoorbeeld de functie van voorzitter ingevuld te krijgen.”

Bij Rheko zijn vanaf het begin altijd heel veel nevenactiviteiten georganiseerd. Kampen voor de jeugd, familietoernooien op tweede kerstdag met boerenkool na, het populaire zoeklichtenspel en sinds 1983 wordt vrijwel jaarlijks een playbackshow gehouden; een van de winnaars is ooit derde geworden bij het gelijknamige tv-programma van Hennie Huisman. Johan: “De leden zijn mensen die als groep met elkaar omgaan. Gezelligheid naast sport. Zelfs voor de hoogst spelende teams blijft er ruimte voor gezelligheid.” De ambitie om te presteren is er wel degelijk. Het eerste speelde in 1991 in de overgangsklasse (het op een na hoogste niveau in Nederland) en nu weer. Maar de gezelligheid mag er niet onder lijden. Tjalling lacht: “Iedereen telt mee, of je hoog speelt of lager. Mensen moeten het naar de zin hebben. We mogen er trots op zijn dat dat lukt.”

Rheko is financieel gezond. Men heeft een prettig contact met de sponsoren. Tjalling: “Wij denken er bewust over na wat wij voor de sponsoren kunnen doen. Wij dragen hun naam netjes uit. Als een team kampioen wordt dan doen we ons best voor publiciteit met duidelijk zichtbare logo’s. En eenmaal per jaar nodigen we alle sponsoren uit om naar het eerste te kijken in combinatie met erwtensoepmaaltijd.”

De toekomst van Rheko ziet er dan ook goed uit. Men heeft geen zorgen om de continuiteit. Inmiddels zijn er korfbalhuwelijken tot stand gekomen en loopt de volgende generatie alweer op het veld. De club heeft een eigen clubgebouw (het tweede, gebouwd in 1991)met een levendige kantine aan de IJsselsingel. Men hoopt wel dat de gemeente wil investeren in kunstgras op het sportpark. Tjalling: “Het gras is van heel slechte kwaliteit. Het onderhoud daarvan kost de gemeente veel geld, dat uitgespaard wordt als er kunstgras zou komen. Wij vinden dat de gemeente voor deze duurzame oplossing moet kiezen.”
Voor meer informatie, ook over de geschiedenis van de club zie www.rheko.nl.

 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.