Home / Rheden / Voorgenomen sluiting zwembad hot item tijdens bewonersavond

Voorgenomen sluiting zwembad hot item tijdens bewonersavond

RHEDEN – Naar schatting driehonderd personen vulden de stoelen en banken in sporthal de Hangmat vorige week maandag bij de derde en laatste bewonersavond die de gemeente Rheden had georganiseerd om burgers de gelegenheid te geven hun mening te uiten over de bezuinigingsvoorstellen. De aanleiding voor deze grote opkomst – in andere dorpen was er veel minder belangstelling voor – was duidelijk: het voortbestaan van het openluchtbad staat op het spel.

Maar liefst dertien oudere en jongere, bekende en minder bekende dorpelingen voerden het woord. Het meest krachtig was misschien wel het optreden van Loes Verdonk. De tiener had maar twee zinnetjes nodig: “Houd het zwembad open. Dan hangen we minder voor de tv.” De andere sprekers hadden nog veel meer argumenten voor behoud van het Rhedense bad.

De co-voorzitter van Rhedens Dorpsbelang, Chris van Zwam, vatte samen: “Het dorp is furieus. De bezuinigingsvoorstellen zijn teveel van achter het bureau bedacht en soms ronduit ondoordacht. Het zwembad is onmisbaar. U doet een beroep op mantelzorg en sociale cohesie, maar die slaat u dood door dit voorstel.” Hij riep de gemeenteraad op om ‘breder te kijken’ en vanuit een lange-termijnvisie samen met verenigingen en ondernemers te bouwen aan iets moois. Leden van de raad reageerden dat die mogelijkheid geboden was, want er was een zaterdag in november gewijd was aan ‘praten over de Rhedense keuze’. Maar deze opmerking maakte Kyra Meeuwissen, die sprak namens de plattelandsvrouwen, heel boos. “Die datum was heel ongelukkig! Het was op de dag dat Sinterklaas aankwam in Rheden. Alle ouders van jonge kinderen, de voltallige muziekverenigingen, Rhedens Dorpsbelang en tal van andere clubs – iedereen stond aan de kade! Niemand kon bij die visiebespreking zijn.”

Kees Staats, gepensioneerd welzijnswerker, stelde in een emotioneel betoog dat het dorp zelf wel voor sociale cohesie kan zorgen, mits de overheid de juiste voorwaarden creëert. “Het Klokhuis, dat in de jaren zestig met dubbeltjes en kwartjes door de bevolking bij elkaar is gespaard, is ons al afgepakt en verkocht; de opbrengst vloeide naar de gemeeente. De Mauritiuskerk gaat verdwijnen. De Willem de Zwijger is verkocht, de Willem de Zwijger-zaal in Rhederhof is gesloten. Het zwembad is een te belangrijk onderdeel van de voorzieningen voor ontmoeting en gezamenlijke activiteiten, om weg te bezuinigen. Leefbaarheid is onze eigen verantwoordelijkheid, maar overheid: blijf met je fikken van onze spullen af.”

Er waren sprekers die zich afvroegen waarom er niet al twintig jaar geleden geïnvesteerd was in zonnepanelen om de exploitatie goedkoper te maken. “Zou het niet een uitdaging zijn om van Rheden het meest energiezuinige bad van Nederland te maken?”

Yke Schotanus, docent Nederlands aan het Rhedens in Rozendaal, bestreed dat het open water van Rhederlaag een gelijkwaardig equivalent van het zwembad zou zijn. “Met de warme zomers van tegenwoordig is er elk jaar giftig blauwalg aan de overkant.” Een ander voerde aan dat er geen gediplomeerde badmeesters lopen op Rhederlaag. “Daar is de veiligheid voor onze kinderen niet gewaarborgd, dus daar kunnen ze niet zelfstandig naartoe.” Schotanus noemde het verder onverstandig om de enige toeristische trekpleister aan de voet van de Posbank te sluiten. “Het kost wat, maar als je niets te bieden hebt, dan kost het nog meer: dan komt er ook geen geld van toeristen meer binnen.” In zijn hoedanigheid van docent weet hij bovendien dat er jongeren vanuit de wijde omgeving, tot aan de Arnhemse Geitenkamp toe, gebruik maken van het Rhedense bad.

Sluiting van het zwembad zou de doodsteek zijn voor zwemvereniging PFC met vierhonderd leden. “De trainingen zomers in het openluchtzwembad zijn de enige gelegenheid waar al onze leden elkaar kunnen treffen. In de rest van het jaar zijn de trainingen verdeeld over vier locaties en ziet men elkaar nooit. Ons waterpolotoernooi in augustus heeft een landelijke uitstraling met duizend deelnemers. Een andere geschikte locatie voor zo’n groot evenement is niet te vinden binnen dertig kilometer,” beargumenteerde voorziter Ronald ter Hoeven.

Zelfs de huisartsen van Rheden deden een krachtig beroep op de gemeenteraad om het bad niet te sluiten. “Vanuit onze professie pleiten wij voor behoud van het zwemwater. Het probleem van overgewicht neemt enorm toe. De gemeente heeft een medeverantwoordelijkheid in de strijd tegen de almaar toenemende bewegingsarmoede. Sluiting van het zwembad staat hier haaks op. Je moet juist investeren,” verwoordde dokter Bekkering. Overigens zijn er volgens Ter Hoeven van PFC geen grootschalige investeringen of aanpassingen van het bad wettelijk of technisch noodzakelijk; de daarvoor gereserveerde gelden op de gemeentelijke meerjarenbegroting (ruim een miljoen) zouden voor exploitatie gebruikt kunnen worden.

De leden van de gemeenteraad pareerden opmerkingen van burgers nogal eens met de wedervraag of men alternatieven kon aandragen. Daarop werd Yke Schotanus echt kwaad. “Dat mag u niet vragen! Dat is een drogredenering.” Kyra Meeuwissen verwoordde simpelweg: “Wij hebben u gekozen om alternatieven te bedenken en de afweging te maken of de OZB misschien onhoog moet. Maar wij Rhedenaren hebben het gevoel dat wij erbij hangen.”

Henk van Valburg, raadslid voor de PvdA en zelf sportman en gymnastiekleraar, had twee reacties op alle insprekers. Ten eerste verklaarde hij zich bereid zich langdurig te zullen inzetten voor het zwembad. De tweede opmerking was op persoonlijke titel. “Waar kan ik de petitie tekenen?” Het Actiecomité Behoud Zwembad Rheden legde direct een stapeltje formulieren klaar.
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.