Home / Regio / Eenduidige aanpak geweld tegen werkers met publieke taak

Eenduidige aanpak geweld tegen werkers met publieke taak

REGIO – De politie Gelderland-Midden en het openbaar ministerie hanteren met ingang van heden een eenduidige aanpak van geweld tegen medewerkers met een publieke taak. Dit past in het landelijke programma van het kabinet dat moet leiden tot minder geweld en een eenduidige en effectieve aanpak door de politie en het openbaar ministerie.

De groep van publieke werkers is zeer gevarieerd: we hebben het over bijvoorbeeld buschauffeurs, mensen van de brandweer, ambulancepersoneel, medewerkers van de spoedeisende hulp en andere verpleegkundige afdelingen in ziekenhuizen en baliemedewerkers van overheidsinstellingen, maar ook klaarovers en particuliere beveiligers vallen onder deze doelgroep.
Wat zij gemeen hebben is dat zij slachtoffer kunnen worden, terwijl zij zich inzetten voor de burgers en de maatschappij. Dat wordt niet getolereerd en daarom treedt de overheid zo krachtig op tegen geweld tegen medewerkers met een publieke taak.

In het geval een medewerker met een publieke taak slachtoffer wordt, pakt de politie met voorrang de aangiftes van het slachtoffer op en wordt het dossier door het openbaar ministerie met prioriteit verwerkt. Bovendien ligt de strafeis voor geweld tegen medewerkers met een publieke taak in beginsel fors hoger dan reguliere geweldsdelicten.

Werkers met een publieke taak worden opgeroepen zich altijd bij de politie te melden. Om de herleidbaarheid van de slachtoffers te voorkomen, kan het werkadres worden opgegeven als postadres. Overigens kunnen ook werkgevers aangifte doen namens de werknemer.

De politie zal rond dergelijke zaken media-aandacht vragen voor incidenten en opsporingsonderzoeken, zodat er een signaal wordt afgegeven: geweld tegen hulpverleners is niet normaal en wordt niet geaccepteerd.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.