Inburgeraars en vrijwilligers gekoppeld in Rheden

DE STEEG – Onlangs is een rapport verschenen van Regioplan Beleidsonderzoek, over de effecten van het landelijke project Taalcoach. Het rapport laat zien dat vrijwilligers als taalcoach een belangrijke aanvulling geven op de inburgeringcursussen.

Door het één-op-één contact kan het taalmaatje aan de slag met de specifieke taalwensen van de inburgeraar. Hierdoor neemt de taalvaardigheid en de zelfredzaamheid van de inburgeraar toe. Door het grotere zelfvertrouwen durft de inburgeraar meer Nederlands te spreken en meer naar buiten te treden. De inburgeraar raakt gemotiveerd om de taal nog beter te leren en de inburgering af te ronden.

“Inburgering is een belangrijke eerste stap voor integratie van nieuwkomers in de Nederlandse samenleving. Een succesvolle inburgering ligt natuurlijk voor een deel bij de inburgeraar zelf. Maar tegelijkertijd is de betrokkenheid van Nederlanders heel belangrijk voor echte integratie, dat maakt dit project juist zo succesvol’, zegt Tanja Dijenborgh van Stichting VluchtelingenWerk Midden Gelderland (SVMG) in Rheden, één van de deelnemende organisaties aan het project. De vrijwilligers die voorheen nauwelijks contact met vluchtelingen en migranten hadden, krijgen door het project meer begrip voor de situatie van anderstaligen. Ook merken zij dat het niet eenvoudig is om de taal te leren en sociale contacten aan te gaan.

Begeleiding is belangrijk voor het welslagen van het werk van de taalmaatjes. Vrijwilligers willen hun ervaringen delen en willen weten hoe ze de ontmoetingen het beste kunnen invullen. De genoemde organisaties vormen hierin een belangrijke faciliterende rol.

Gemeenten konden voor de periode 2008 tot en met 2011 geld ontvangen van het Rijk voor de uitvoering van het taalcoachproject. Maar vanaf 2012 komt er een eind aan de landelijke financiering van dit succesvolle project. “Dat is doodzonde, want met geringe middelen worden grote resultaten bereikt, aldus Dijenborgh. Gemeenten die het lokale project willen voortzetten zullen dit uit andere middelen moeten financieren en dat zal moeilijk zijn in deze tijd waarin gemeenten de broekriem flink moeten aanhalen.

Vrijwilligers die als taalmaatje actief willen worden zijn welkom, email: tdijenborgh@svmg.nl of tel. 06- 55696290
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.