Home / Rheden / Jarige Veluwezoom: ‘levensbehoefte’ in plaats van ‘linkse hobby’

Jarige Veluwezoom: ‘levensbehoefte’ in plaats van ‘linkse hobby’

RHEDEN – Vanuit Den Haag klinken de laatste maanden geregeld geluiden over linkse hobby’s. Natuur zou er één van zijn. Leeft de natuur nog wel onder de bredere lagen van de bevolking? Bij Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden afgelopen zondag in ieder geval nog wel. Jong en oud vermaakten zich er tijdens het verjaardagsfeestje van Nationaal Park Veluwezoom met excursies, Schotse Hooglanders, schapen en een ringslang op sterk water. Is natuur toch meer dan alleen een hobby van een handjevol natuurfreaks?

“Natuur is helemaal geen hobby”, zegt Wim Knol, beheerder van Natuurmonumenten. “Het is een levensbehoefte. Er komen hier niet voor niets ieder jaar twee miljoen mensen naar toe. Mensen vinden hier inspiratie naast hun drukke leven. De Veluwezoom is nog nooit zo populair geweest.” Ook zondag had het jarige Nationaal Park over belangstelling geen klagen. Er was weliswaar nog ruimte over op het weiland dat dienst deed als parkeerplaats, maar het feestterrein rondom Bezoekerscentrum Veluwezoom stroomde rond het middaguur toch aardig vol. Ondanks de soms dreigende grijze wolken die een paar dikke regendruppels boven de hoofden van de bezoekers loslieten. Het publiek werd meegevoerd langs honderd jaar geschiedenis van het natuurgebied: van de allereerste grondaankoop tot de opkomst van het bermtoerisme en de komst van de allereerste grazers.

Behalve het verleden speelde echter ook de toekomst van het natuurgebied een belangrijke rol tijdens het evenement. Bezoekers konden zondag hun licht op de toekomst van de Veluwezoom laten schijnen. Eind dit jaar moet er een nieuw beheerplan van het Nationaal Park gereed zijn. Hierin komt te staan hoe er de komende decennia wordt omgegaan met onder meer flora en fauna, recreatie en het klimaat. Natuurmonumenten wil hierbij luisteren naar de wensen van bezoekers. Een schrijfwedstrijd moet de komende weken voor de inbreng van creatieve ideeën zorgen. Tekeningen van een cartoonist gaven zondag alvast een voorproefje van de mogelijkheden. Moet Nationaal Park Veluwezoom over honderd jaar bijvoorbeeld één groot recreatiegebied zijn? Moet het uitsluitend het privédomein zijn van dartelende herten en wroetende zwijnen? Of moeten de bosrijke heuvels over een eeuw dienst doen als houtfabriek? “Natuurlijk kunnen er functies met elkaar worden gecombineerd en is het niet zo zwart-wit als de tekeningen hier suggereren”, legt Knol uit. “Maar we willen natuurlijk ook een discussie losweken.” De natuur zal echter in het toekomstige beheerplan voorop staan. Knol: “We zijn per slot van rekening een natuurorganisatie. Onder recreatie verstaan we natuurbeleving via wandelen en fietsen. Een motorcrossbaan is dus uitgesloten.”

Voor borden met de tekst ‘verboden toegang’, slagbomen en metershoog prikkeldraad aan de grenzen van de Veluwezoom hoeven natuurliefhebbers en andere recreanten niet te vrezen. Knol: “Honderd jaar geleden is er gezegd: we willen vooral mensen van het gebied laten genieten. Dit willen we over honderd jaar nog steeds.” De bezoekersaantallen van Nationaal Park Veluwezoom nemen nog steeds licht toe. ”De grijze golf komt er aan. Hierdoor zullen er meer bezoekers op doordeweekse dagen naar het gebied komen. En vergeet het belang van de elektrische fiets niet. Dit biedt voor ouderen een mogelijkheid om het heuvelachtige gebied bij de Posbank per fiets te bereiken.” Knol hoopt dat het Nationaal Park Veluwezoom via groene zones kan worden verbonden met andere natuurgebieden. “We moeten in Nederland efficiënter omgaan met de ruimte.” Vooral in bebouwde gebieden ziet Natuurmonumenten mogelijkheden voor meer groen. Knol: “Denk bijvoorbeeld aan wegbermen of vijvers in tuinen. Die zorgen voor een enorme diversiteit aan allerlei insecten, zoals vlinders en libellen.” Volgens Knol wint de natuur de laatste jaren steeds meer aan populariteit. “Ik sprak net een echtpaar dat al tachtig jaar hier aan de rand van de Veluwezoom woont. Deze mensen zeiden dat ze nog nooit hadden meegemaakt dat er zoveel aandacht voor de natuur is als de laatste jaren.”

Ook op de verjaardag van de Veluwezoom is er volop aandacht voor de natuur. Een Schotse Hooglander en haar jong zien, voor deze keer vanachter een metalen hek, de hele dag nieuwsgierige gezichten aan zich voorbijtrekken. De meeste verbaasde reacties vallen echter te beurt aan een ringslang. Opgerold in een glazen potje met sterk water. Een natuurgids toont een fotoboek, waarin een ringslang in betere tijden is te zien. “Wat zielig!”, roept een meisje uit, terwijl ze op een foto ziet hoe een kikker in de opengesperde bek van de slang verdwijnt. De actiefoto is genomen bij een poeltje in de IVN-tuin bij het bezoekerscentrum. “Tsja, dat is de natuur hè”, relativeert de gids. Drie oudere dames discussiëren aan de andere kant van de tafel over de laatste momenten van de onfortuinlijke kikker. “Ik denk dat ie wel snel bewusteloos was”, zegt één van hen geruststellend. De natuurgids kan dit beamen, de kikker zal niet veel hebben geleden. Op de achtergrond klinkt een bigband. De muzikanten spelen ‘What a wonderful world’ van Louis Armstrong. Misschien wel doelend op het stukje wereld dat de Veluwezoom heet.

Schrijfwedstrijd Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is op zoek naar ideeën over de toekomst van Nationaal Park Veluwezoom. Verhalen mogen maximaal duizend woorden tellen. Ook tekeningen en foto’s zijn welkom. De beste tien inzendingen worden beloond met een prijs. De inzendingen kunnen voor 1 juli worden gemaild naar m.reitsma@natuurmonumenten.nl of per post worden opgestuurd naar Nationaal Park Veluwezoom, Heuvenseweg 6A, 6991 JE Rheden.

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.