Massaal verzet tegen vogelvrij verklaren van bomen

VELP – De bevolking van alle Rhedense dorpen neemt fel stelling tegen het nieuwe bomenbeleid dat het college van B & W van Rheden wil invoeren, als onderdeel van de bezuinigingen. Dat blijkt uit een resolutie die woensdag 11 mei op een bijeenkomst in Velp door tientallen organisaties uit de gemeente is aanvaard.

De kritiek richt zich op de plannen om de kapvergunning te schrappen. Alleen de bomen die op de ‘Tiemenslijst’, genoemd naar wethouder Harriët Tiemens van GroenLinks, worden nog beschermd. Alleen voor het kappen van bomen die op deze lijst staan, is nog een vergunning nodig. Alle andere bomen, zowel gemeentelijke als particuliere, kunnen na vaststelling van deze lijst worden gekapt.
Bijna dertig organisaties, variërend van alle lokale belangengroepen tot de Rhedense huurdersvereniging en alle groen organisaties, maken zich grote zorgen over de gevolgen voor het bomenbestand in de gemeente. ‘Bomen bepalen’, aldus de resolutie, ‘in grote mate het aantrekkelijke woon- en leefklimaat in de dorpen van de gemeente Rheden. Bomen zijn waardevol, voor mens en dier. Nu, maar ook in de toekomst. Daarom zijn ze beschermwaardig, waar ze ook staan’.

Het schrappen van de kapvergunning levert amper een bezuiniging op; ongeveer 6000 euro op jaarbasis. De gemeente wil de vergunning afschaffen in het kader van de door het nieuwe college omarmde deregulering. Argument is daarbij dat kapvergunningen tot dusver zelden of nooit werden geweigerd. Dus zou handhaven niet nodig zijn. De bezorgde Rhedenaren wijzen dat argument af. “Je schaft toch ook de brandweer niet af omdat het zelden brandt”, aldus Wim van Tilborg, voorzitter van stichting Behoud Karakter Velp, namens de tientallen Rhedense organisaties. Zij hopen dat de gemeenteraad deze plannen niet accepteert zodat het groene karakter behouden kan worden.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.