Home / De Steeg / Ronald Haverkamp: een jaar op het gemeentepluche

Ronald Haverkamp: een jaar op het gemeentepluche

Een jaar geleden schoof Ronald Haverkamp zijn VVD-raadszetel aan de kant voor het wethouderschap van de gemeente Rheden. Hij kreeg financiën en sport onder zijn hoede, niet de gemakkelijkste portefeuilles voor een debuterend wethouder in een periode van financiële malaise. Tijd voor bezinning. Zit het Rhedense pluche als een met dons gevulde fauteuil of als een hardhouten strafbankje?

Geeft u het afgelopen jaar eens weer in één woord…
“Ik zeg altijd tegen iedereen: dit is mijn mooiste baan tot nu toe. Maar dat is natuurlijk niet één woord. Ehm…inspirerend.”

Dus het bevalt als wethouder?
“Ja, uitstekend. Dit werk is heel gevarieerd, want geen dag is hetzelfde. Verder ontmoet ik heel veel interessante mensen. Vanuit mijn portefeuille Sport heb ik veel contact met sportbestuurders. Hele enthousiaste vrijwilligers zijn dat, die vol met energie en leuke ideeën zitten. Bovendien kun je als wethouder echt iets realiseren.”

Meer dan als raadslid?
“Ja, toch wel. De raad is weliswaar het hoogste orgaan dat de beslissingen neemt, maar als wethouder geef je de aanzet. In deze baan kun je met creativiteit hele mooie dingen realiseren. Die ruimte heb je als wethouder.”

Het klinkt allemaal tamelijk rooskleurig. Aan iedere baan kleven ook minder aangename aspecten. Wat heeft u het afgelopen jaar als negatief ervaren?
“De vernieuwing van de afvalcontainers. Rondom de verkiezingen heb ik dit gebracht als een slecht uitgewerkt plan en daarom was de VVD tegen nieuwe kliko’s. Vervolgens ga je daar als collegelid mee aan de slag en worden de voordelen van de vervangingsactie duidelijk. Ik heb daarom ingestemd met vervanging van de containers. Er is mij toen echter verweten dat ik een omslag maakte.”

U had natuurlijk ook binnen het college voet bij stuk kunnen houden…
“Dat was mogelijk, maar op een gegeven moment vond ik het zo duidelijk waarom we het wél moesten doen, dat ik daar op basis van argumenten in meegegaan ben. Ik heb uitgelegd in de raad hoe ik tot dat besluit ben gekomen, maar dit werd niet geaccepteerd.”

U werd toen inderdaad een soort ‘draaikonterij’ verweten in de raad. Waarom leidde uw uitleg niet tot acceptatie van uw ‘beleidsmove’?
“Omdat de mensen in hun hoofd zeggen: hij heeft in verkiezingstijd gezegd dat hij tegen nieuwe containers is en nu komen er toch nieuwe kliko’s. De kritiek werd echter heel erg op mij als persoon geprojecteerd. In de raad was er een fractie die echt op mij ging inhakken. Dat vond ik lastig. Binnen de VVD leren wij altijd: je mag je tegenstanders aanspreken, maar doe dat altijd tegen de partij en nooit tegen de persoon. Maar goed, wij hadden succes gehad bij de verkiezingen, dus dan kun je dat soort dingen verwachten.”

Een wethouder zal soms over een olifantshuid moeten beschikken. Heeft u die?
“Ja, ik kan goed tegen kritiek. De recente kritische geluiden over de bezuinigingsplannen en over het zwembad trek ik mij minder aan dan die kritiek rondom de kliko’s. We moeten nu eenmaal bezuinigen en dat brengt pijnlijke maatregelen met zich mee. Het is logisch dat je daar kritische reacties op krijgt en ik vind het belangrijk dat je als wethouder dan ook naar de mensen luistert die tegen een bepaald voorstel zijn.”

U heeft dus nog geen slapeloze nachten gehad van alle commotie na het voorstel om het buitenbad in Rheden te sluiten?
“Nee, hoewel ik hier natuurlijk ook in mijn vrije tijd mee word geconfronteerd. Als ik nu naar huis rijd, kom ik grote borden tegen waarop staat dat het zwembad open moet blijven. Verder word ik ook op straat aangesproken. Mensen hebben nu ten onrechte het idee dat Ronald Haverkamp het zwembad gaat sluiten. Het is echter het college van Rheden, waar ook andere partijen in zitten, dat heeft afgewogen dat het buitenzwembad dicht moet.”

Had het college verwacht dat mogelijke sluiting van het zwembad tot zoveel ophef zou leiden?
“Ik heb van te voren gezegd in het college: dit gaat een krantenkop worden. Dus ja, we hadden dat wel verwacht.”

Maar dit weerhield jullie er dus niet van het voorstel toch te doen?
“Dat was een moeilijke afweging, maar er is een aantal redenen waarom we met dit voorstel zijn gekomen. In de visie is bepaald dat regionale voorzieningen als eerste in aanmerking komen voor bezuinigingen. In de regio zijn meerdere zwembaden aanwezig, zoals in Arnhem en Eerbeek. Verder staan we voor een investering van ruim een miljoen om het zwembad op te knappen. Dat geld hebben we in principe niet. Tegen de raadsleden zou ik willen zeggen: er is blijkbaar heel veel ophef, kijk hoe je daarmee omgaat. Dat is juist het mooie van dit democratische proces: vanaf half maart heeft het college de boodschap verkondigd en vervolgens heb je als volksvertegenwoordiger vier maanden de tijd om daar je ding mee te doen. De raad kan immers voor alternatieven kiezen.”

Die alternatieven waren er niet voor het college?
“Die vonden we nog pijnlijker.”

Denkt u nooit: al die bezuinigingen, had ik vorig jaar maar een andere portefeuille genomen?
“Nee, zeker niet. Wel vind ik het jammer dat we deze periode niet zoveel kunnen doen op het gebied van nieuw beleid. Aan de andere kant ben ik trots op de manier waarop we de bezuinigingen hebben voorbereid, dus op het hele proces rondom de Rhedense Keuze.”

De Rhedense Keuze werd begin dit jaar echter met weinig enthousiasme in de raad ontvangen. Het document was te vaag en te uitgebreid. Wat vond u van de kritiek op het ´stokpaardje´ van het college?
“Van de oppositie hadden we de kritiek wel verwacht, omdat we in de visie vooral de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf leggen. Bepaalde politieke partijen denken daar nu eenmaal anders over. Helaas heeft de raad de visie uiteindelijk teruggebracht tot slechts twee A4´tjes, terwijl we er een heel interactief proces met de burgers omheen hadden gebouwd. De inwoners en verenigingen hebben veel inbreng verloren zien gaan. Dat vonden wij als college teleurstellend.”

Was er wel zoveel interactie met de burgers? Tijdens een symposium voor inwoners van de gemeente Rheden over de Rhedense Keuze afgelopen najaar werd het gemeentehuis vooral gevuld door ambtenaren, raadsleden en andere politiek betrokkenen. De ´gewone burgers´ bleven thuis.
“Dat klopt, maar we hebben in elk geval iedereen de mogelijkheid gegeven om mee te doen in het proces. We hebben iedere inwoner een brief gestuurd, dus we hebben er alles aan gedaan om zoveel mogelijk mensen te bereiken.”

In de aanloop naar de verkiezingen heeft u aangegeven dat u ooit minister-president zou willen worden. Was dit grootspraak in verkiezingstijd of wilt u nog steeds in de voetsporen van uw generatie- en partijgenoot Mark Rutte treden?
“Ik vind het heel leuk om bij de overheid te werken en dan het liefst als bestuurder. Je probeert daarin natuurlijk altijd een stapje vooruit te komen. Het hoogste wat je zou kunnen bereiken, is minister-president. Of dat lukt, is natuurlijk weer een tweede. Alles wat tussen ambtenaar en minister-president zit, ambieer ik. Voorlopig vind ik het heel leuk om wethouder in de gemeente Rheden te zijn en denk ik nog niet na over andere bestuurlijke functies.”

Voordat u als wethouder aantrad, bent u jarenlang raadslid geweest. Verliep deze gedaantewisseling soepel?
“Ja, de omschakeling verliep zonder problemen. Het was lastiger om te wennen aan de omschakeling van ambtenaar naar bestuurder (Haverkamp werkte voordat hij wethouder werd als ambtenaar gemeentefinanciën bij de provincie Gelderland, red.). Ik heb ook gezegd tegen de mensen in het gemeentehuis: voorkom dat ik mij als een ambtenaar gedraag. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik zelf de begroting ga opstellen.”

U hield de touwtjes liever in eigen handen?
“Nou, ik heb een financiële achtergrond en je zou dan heel sterk de neiging kunnen hebben om tegen een ambtenaar te zeggen op welke manier deze een bepaald stuk moet opstellen. Je moet natuurlijk wel een bepaalde richting aangeven als bestuurder, maar je moet de details aan de ambtenaren overlaten. In het begin moest ik daar wel even een knop voor omdraaien.”

Geldt dit laatste ook voor het sluiten van compromissen? Vorig jaar gaf u tijdens de aanloop naar de verkiezingen in een interview immers aan dat u niet het type bent om heel veel compromissen te sluiten.
“Daar moest ik in het begin inderdaad wel aan wennen. Je moet je schikken naar de andere collegeleden. Je kunt dus niet meer altijd je eigen zin doordrijven. Heb ik daar moeite mee? Nee, zo werkt het nu eenmaal binnen een college. Natuurlijk probeer je wel altijd zoveel mogelijk je eigen richting in te gaan.”

Als er geen politieke crises uitbreken in deze gemeente, bent u nog drie jaar wethouder van Rheden. Daarna is het wellicht opnieuw tijd voor bezinning. Wanneer is uw wethouderschap geslaagd?
“Als de financiën op orde zijn, Rheden qua bedrijfsvoering een compactere organisatie is, als we meer samenwerken met andere gemeenten, de drie grote sportparken zijn heringericht, als ondernemers het gevoel hebben dat we als gemeente echt iets met hun vragen en opmerkingen doen en als we langlopende projecten, zoals Rhederhof, eindelijk eens hebben afgerond.”

Drie jaar zijn zo voorbij. Is dit alles geen utopie?
“Ik noem bewust geen Traverse Dieren of IJssellijn, want die zaken gaan over deze periode heen. Overigens zullen we hier zeker aandacht aan besteden deze termijn. Maar de andere zaken moeten binnen drie jaar te realiseren zijn.”
 

Lees ook

Het heeft Zijne Majesteit behaagd …

Het heeft Zijne Majesteit behaagd … Met die woorden hebben donderdagmorgen weer vele burgemeesters in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.